Árpád
-1 °C
9 °C

Kép a szembe

2000.06.02. 15:23
A Virtual-Reality fejlesztések kezdetén sisakszerű képződményekre szerkesztett hatalmas dudoros vetítőszemüvegek ékesítették a bemutatók vállalkozó szellemű áldozatait. A legújabb, képernyő nélküli képmegjelenítés viszont új távlatokat nyit a számítógéphasználat vagy a mobil internetezés előtt. Valósággá válhat például a Terminátorból ismerős, látómezőben futó kijelző, amely segít keresztülvergődni a világon (vagy a vizsgákon).
Ennél már csak kisebb lehet a megjelenítő
Az első hatalmas vetítősisakok még magukba foglalták a vizuális kép képzéshez használt képernyőket. Később olyan szemüvegek következtek, amelyeknél a szárból vetített képet tükrök segítségével jutatták a szembe. Most pedig egy olyan rendszer kifejlesztése zárul le, amelynél a képeket lézersugár segítségével közvetlenül az emberi szembe vetítik. A pengeéles képet eredményező módszer minden képernyő nélkül működik, hiszen a szem hátsó-belső felületét, az ideghártyát használja mozivászonnak.

Az amerikai Microvision munkatársai által kidolgozott technikát Retinal Scanning Display (RSD) névvel illetik. Segítségével hamarosan lehetővé válhat a kijelző nélküli számítógép- és internethasználat.

A szembe vetítő kijelző egy szemüvegszerű keretből, és a rajta elhelyezett képet generáló egységekből áll. Képforrásként rá lehet kapcsolni kamerát vagy számítógépet is. A különlegesen gyenge lézersugár gyorsan pulzáló képet rajzol a szem ideghártyájára. Három lézer adja ki közös munkával a "szemmozi" minden egyes képpontját. A monitor vagy a tévé képernyőjéhez hasonló módon a sugarak képpontról képpontra, sorról sorra vándorolnak a szem "képernyőjén" vagyis a retinán.

Prototípus az amerikai hadsereg szimulátorához
A készülék egyik prototípusát egy klinikai teszt során kipróbálták a texasi Baylor Egyetem orvosi tanszékének munkatársai. Véleményük szerint az új képalkotó eljárás segítheti a sebészet speciális területeit, például a minimális behatolási nyílásokkal végzett szívműtéteket és a belső szervek más operációit. A készülék az orvos minden mozdulatáról képeket közvetít és egyidejűleg más fontos információkat is megjeleníthet. Ezen az úton az operáló sebész a feltárt területről fel sem pillantva láthatja a látómezőjébe vetített röntgenképet.

És ami az orvosok munkáját segíti, később hatásos kiegészítője lehet videojátékoknak, mobiltelefonoknak vagy a kéziszámítógépeknek is. Az internetről letöltött képeket például közvetlenül a szembe lehet vetíteni, de ugyanígy lehetőség nyílhat "on eye" vizuális vagy szöveges információk megjelenítésére.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.