Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Szemétből tégla, téglából ház

2002.09.03. 12:53
Tajvani kutatók az ipari szennyvízből kiszűrt szilárd szennyeződést az építőiparban javasolják hasznosítani. Az ötlethez a szigetországban évente képződő 670 ezer tonna szennyvíziszap elhelyezésének gondja adta az ösztönzést.
"A megoldás kettős nyereség, hiszen a hulladék hasznos anyaggá alakul, miközben a elhelyezés gondja is megoldódik" - jelentette ki a New Scientistben megszólaltatott Chih-Huang Weng, a I-Shou egyetemen a kísérleteket végző kutatócsoport vezetője.

Bár a kutatók által használt iszap ipari szennyvizekből származott, Weng elmondása szerint a háztartási szennyvíz is megfelel erre a célra. A környezetvédelmi kutatások szaklapjában (Advances in Environmental Research) Weng és munkatársai beszámolóját közlésre alkalmasnak találták.

30 százalék is lehet a trutymó

Ebben a kutatók azt írják, hogy a legjobb eredményeket az agyagtéglákhoz 10 százalékos arányban kevert szennyvíziszappal érték el, 900 fokos hőmérsékleten kiégetve. De a folyamat akkor is működött, amikor a biotéglákban 30 százalékra emelték az iszap arányát.

A szennyvíziszaptól való megszabaduláson kívül az eljárás más előnyökkel is jár. Az égetés során a mérgező nehézfém tartalom hermetikusan betokozódik, illetve a hő mindenféle mikrobát és szerves anyagot megsemmisít. A kész téglák szaga semmiben nem különbözik a hagyományos társaiktól, állítja Weng.

Kérdés az elfogadottsága

Azonban a kutató szerint az embereknek azért szükségük lesz némi biztatásra, hogy ilyen intim közelségben éljenek a saját hulladékukkal. Az eljárás alkalmazása a jogi engedélyeztetés után, és a megfelelő elfogadottság mellett indulhat.

Bár elismeri, hogy a szennyvíziszap felhasználása segíti a környezet védelmét, John Hobson, a brit Water Research Centre szakértője a téglakészítőknek azt javasolja, ellenőrizzék a téglák színét és tartósságát, hiszen ezen is múlik a vállalkozás sikere. A piszkosszürke, porladó téglák elriaszthatják a reménybeli vásárlókat.

Ugyanakkor a szakértő szerint az ilyen téglák esetében a jelenlegieken túl további szabványokkal kellene biztosítani, hogy semmilyen egészségi kockázatot nem hordoznak.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!