Gyöngyi
2 °C
13 °C

A test melege

2000.10.30. 15:17
A hajóbalesetek és téli kihűléses esetek kezelésére nyújt új kezelési módot egy orosz kutató, aki véleménye szerint megnövelte az emberi test hidegtűrő képességét.
Készítsétek a takarót, hősugárzót, sparheltet, kazánt! - mondja óriási átéléssel Ross doktor, amikor egy-egy hypotermiás beteg kerül a chicagói kórház ambulanciájára, és máris kap a bikázógép vagy valamelyik csinos nővér után. De kései a segítség, hiába a melegítés, a beteg meghalt. A tél közeledtével és a balesetek sokasodásával megszaporodnak a kóros lehűléses esetek. Az orvostudomány a mai napig nem tudott tökéletes módszert kifejleszteni a szerencsétlenül jártak kezelésére, minden esetben félő volt, hogy hiába melegítik fel a pácienst.

Ne várjuk meg míg elkékülünk
A kóros lehűlés következtében leállnak a test életfunkciói. Ha a testhőmérséklet a normális 37 °C-ról leesik, a szervezet sorban leállítja a főbb funkciókat. 30 °C körül megszűnik a reszketés, azaz a szervezet nem termel hőt, a légzés 25 °C hőmérsékleten áll le, a szív 23 °C körül. Amennyiben ez megtörténik, leáll a keringés is. Az újraélesztésnek itt a tétje az agy épsége. A testet egy akár 15 °C-os hőmérsékletről is fel lehet melegíteni úgy, hogy életfunkciói kielégítőek legyenek, de nem kizárt az agysérülés vagy agyhalál veszélye.

A test felmelegítésénél a sejtek újraindítják életfunkcióikat, és amennyiben az agy a keringés megindulása előtt melegszik fel, az agysejtek az oxigénhiány miatt elpusztulhatnak. Ezt kiküszöbölendő fejlesztette ki szérumát Kirill Ivanov profeszor, a szentpétervári Pavlov Intézet kutatója. Tanulmánya szerint az EDTA-nak nevezett vegyület még azelőtt megindítja a vérkeringést, hogy az agy felmelegedett volna.

A vérkeringésben található kalcium mennyisége állandó, és a szervezet folyamatosan alacsony szinten tartja. Ám ha megkezdődik a lehűlés a testnek egyre kevesebb energiája lesz arra, hogy a kalciumszintet szabályozza. A vérben felhalmozódott kalcium kritikus értéket elérve a vér sűrűsödését okozza. A most kifejlesztett vegyület azonban szinte azonnal a kritikus mérték alá csökkenti a vér kalciumtartalmát, így beindítva a keringést jóval a normális testhőmérséklet alatt. A tudós szerint ezzel a vegyülettel kiszélesedett az emberi tűrőképesség alsó határa.

A kísérleti nyulak kiállták a próbát
A szert eddig kizárólag állatokon tesztelték, kísérleti patkányok és nyulak testét hűtötték le, úgy hogy agyuk nagyjából 16 °C-os hőmérsékletű volt. Rövid melegítés után az állatok megkapták az injekciót, melynek hatására reszketni kezdtek, testük újra hőt termelt. Innentől az állatok teste folyamatosan melegedett, a lehűlésnek semmilyen káros hatása nem látszódott rajtuk, míg a szérum nélkül éleszteni próbált társaik elhullottak.

Habár ez nem bizonyíték arra, hogy a szer ugyanilyen hatékony lesz az emberi szervezet esetében is, a feltaláló szeretné kipróbálni, lehetőleg mindenhol, ahol engedik és szükség van rá. Mint nyilatkozta a vegyület kitűnő lehet orvosi és katonai célokra is. A hypotermiás betegek kezelésére csak speciálisan felkészített és megfelelő eszközökkel ellátott kórházakban van lehetőség, és az eszközök sajnos nincsenek ott egy-egy hajóbalesetnél, illetve egy-egy harcban is hasznos lehet, ha a kórosan lehűlt katonák szervezetét egyetlen injekcióval rá lehet venni arra, hogy újra hőt termeljen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!