Hitler megírta a Mein Kampf 2-t

2014.09.01. 12:47

Adolf Hitler hírhedt könyve, a nácizmus ideológiai alapvetése, a Mein Kampf után 1928-ban megírta annak folytatását is, de az Zweites Buch (második könyv) munkacímen kiadatlan kézirat maradt csupán. Az ok: a könyvkiadó azt mondta, ha piacra kerülne, az tönkretenné az első könyv amúgy sem túl fényes eladásait. A Mein Kampf csak az 1930-as választás után lett igazi bestseller, de ekkor már Hitler már döntött úgy, hogy a második könyv túl sokat árulna el a terveiről a világnak, és jobb ha az asztalfiókban marad.

A 200 oldalas kézirat egy bunker széfjében vészelte át a háborút, mindössze két példányban. A nürnbergi perben bizonyítékként szerepelt, majd 1958-ban fedezte fel egy német származású amerikai zsidó történész, Gerhard Weinberg, aki 1961-ben ki is adta német nyelven. Angolul sokáig csak egy kalózfordítás keringett, csak 2003-ban jelent meg hivatalosan.

A Zweites Buchban Hitler a Mein Kampfhoz hasonlóan a nácizmus világuralmi terveinek gyakorlati megvalósításának lehetőségeit és módszereit taglalja, ami érdekes módon néhány dologban változik az első könyvhöz képest. Angliára például potenciális szövetségesként tekint egyfajta árja testvériségben. Míg a Mein Kampfban a Szovjetuniót írja le a náci német birodalom legnagyobb ellenségének, a második könyvben már az Egyesült Államoké ez a szerep. Ezt azzal indokolja, hogy az oroszok az alsóbbrendű szláv fajba tartoznak, míg az amerikaiak nagy része árja. Bár mind a két országot a zsidók irányítják, a szovjet vezérkar alapvetően vérszomjas de ostoba, az amerikai uralkodó osztály viszont a pénzvilág sokat próbált vezetőiből áll össze, akik ravaszak, veszélyesek, és sok erőforrásuk van - indokol Hitler.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM