Szudán megfenyegette a világot, hogy kinyírja a Coca-Colát

2014.09.03. 13:35

2007-ben, amikor a darfúri konfliktusban már több mint 400 ezer volt a halottak, és 2 millió az otthonukból elmenekültek száma, Szudán amerikai nagykövete sajtótájékoztatót hívott össze Washingtonban, hogy tisztázza a helyzetet. Ha nem az évtized legsúlyosabb humanitárius katasztrófájáról lenne szó, akár azt is mondhatnánk, hogy a konzul, Lueth Ukec előadása tragikomikus volt.

Ugorjuk át gyorsan azokat a részeket, ahol a nagykövet simán letagadta az egész népirtást és háborút, illetve a Bush-kormányt vádolta ugyanezzel, és máris eljutunk addig a pontig, ahol a sajtótájékoztató egészen szürreálisba csapott át. Ukec egy Coca-Cola-üveget vett elő, és azt kezdte el fejtegetni, hogy a kólában, illetve a világ összes szénsavas üdítőjében gumiarábikum van, ebből pedig a világtermelés 80%-át Szudán adja. Az export leállításával az egész nyugati világot térdre kényszeríthetjük, de persze nem szeretnénk, hogy eddig fajuljon a helyzet, dobta be a nagykövet minden idők legbénább zsarolását. Amerika nem ijedt meg.

A nagykövet blöffje egyébként nem volt teljesen üres. A gumiarábikumot valóban használja az üdítőital-ipar (csökkenti a folyadék felületi feszültségét, ettől pezseg sokkal élénkebben a kóla, mint mondjuk az egyszerű szóda), azonban ma már simán helyettesíthető szintetikus E414-gyel. Ráadásul a szudáni termelés legfeljebb a kilencvenes évek elejéig volt 80%, azóta lecsúszott 50 alá. A szudáni gazdaság viszont rövid úton összeroppanna, ha nem exportálhatnák.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM