A világ legmenőbb felhőkarcolójában nincs csatorna

2014.09.11. 09:20

A dubaji Burdzs Kalifa a világ legmagasabb és legfényűzőbb felhőkarcolója, 828 méterre emelkedik a város és a sivatag fölé, fennen hirdetve az emirátus mérhetetlen gazdagságát. Azt már kevesebben tudják, hogy a 163 emeletes, 1,5 milliárd dollárból felhúzott épület nem csatlakozik a város csatornahálózatára, mivel az egyszerűen nem lenne képes kiszolgálni. A torony vécéin lehúzott, becslések szerint napi 15 tonna anyagot így folyamatosan kamionok szállítják egy szennyvízfeldolgozó telepre.

Dubaj több más hipermodern épületénél is ugyanez a helyzet egyébként, a szennyvízszállító kamionok hatalmas sorokba torlódva állnak a városból kivezető utakon, esetenként 24 órát is várakozniuk kell, mire megszabadulhatnak a rakományuktól. A Burdzs Kalifa belső csatornarendszere egyébként egy egészen high-tech, hangszigetelt, bonyolult csőhálózat – amire szükség is van ahhoz, hogy száz emelet magasból a gravitáció hajtotta csomagok ne túl hangosan és túl nagy sebességgel közlekedjenek lefelé.

Dubaj 50 év alatt nőtt poros beduin faluból milliós világvárossá, és a közművek fejlesztése egyszerűen nem tudott lépést tartani a város növekedésével, a felhőkarcolók burjánzásával. Állítólag vannak tervek a szennyvízhálózat teljes átalakítására, pénz is lenne rá, jelenleg azon dolgoznak a mérnökök, hogy mindezt az egész város feltúrása nélkül tudják megvalósítani.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM