A szúnyogok a nullás vért szeretik

2015.01.14. 09:04

Hogy a szúnyogok mi alapján választják ki az áldozatukat, miért csipkedik össze egyik embert jobban, míg a másikat elkerülik, valójában sokkal komolyabb és életbevágóbb probléma, mint elsőre tűnik. Gondoljunk csak a maláriára, ami százmilliók életét keseríti meg a trópusi vidékeken, vagy a többi, moszkitók által terjesztett betegségre, mint a dengue-láz, a nyugat-nílusi vírus - ezek összesen évi egymillió ember halálát okozzák a WHO felmérése szerint. Ennek tükrében mindjárt izgalmasabbnak tűnnek a kutatások a szúnyogok gusztusáról. A tudósok szerint nagyjából 80-85%-ban a génjeink határozzák meg, mennyire vagyunk vonzó célpont egy szúnyognak, de valamennyit tehetünk is az ellen, hogy kiszemeljenek prédának.

A szúnyog alapvetően szaglás útján választja ki, hogy kit csípjen meg, a döntését tehát arra alapozza, hogy az adott embernek milyen, és mennyire erős szaga van. Kicsit tudományosabban: milyen vegyületek vannak az ember leheletében és izzadságában.

A szúnyog egyik fő étvágygerjesztője a vércsoport. Kutatások kimutatták, hogy legjobban a nullás vércsoportot szeretik, aztán a B-t, és legkevésbé az A-t. Az emberek 15 százalékának az izzadságából hiányzik az a kémiai nyom, ami elárulná, hogy milyen a vércsoportja, ezeket az embereket jellemzően elkerülik a szúnyogok, akik ezek szerint nem szeretik a meglepetéseket.

Az egyik kulcsfontosságú vegyület, ami vonzza a szúnyogokat, a szén-dioxid. Szén-dioxidot mindannyian kibocsátunk kilégzéssel, ki többet, ki kevesebbet. Minél nagyobb az ember fizikailag, és minél szaporábban veszi a levegőt, annál többet. És aki többet, azt jobban csípik a szúnyogok is. Ez a magyarázata annak, hogy a felnőtteket általában jobban szeretik a szúnyogok a gyerekeknél, és hogy a nagyobb testű embereket is jobban csípik az átlagnál.

Egy másik vegyület, ami kimondottan vonzza a szúnyogokat, az izzadságban levő tejsav. Ez testmozgás hatására jön létre az izmokban, és a közhiedelemmel ellentétben nem ez okozza az izomlázat - de ez majd egyszer egy másik poszt témája lesz. Most elég annyit tudni, hogy a szúnyog imádja a tejsav szagát, és azzal azt is, aki sokat és intenzíven edz.

Szintén vonzzák a szúnyogokat a bőrünkön tenyésző egyes baktériumok és mikrobák. Ez a magyarázata annak, hogy miért szeretik annyira összecsipkedni az ember bokáját és lábfejét - tipikusan itt a leggazdagabb a bőrön élő baktériumpopuláció. Meglepő módon vonzóbb célponttá teszi magát az ember a szúnyogok számára azzal, ha alkoholt fogyaszt. Egyrészt azért, mert ilyenkor megjelenik az izzadságban az etanol, aminek a szaga szintén kedves a szúnyogoknak, másrészt az alkoholfogyasztás megemeli a testhőmérsékletet és azzal az izzadást is növeli.

Azt is kimutatták, hogy a terhes nőket nagyjából kétszer jobban csípik a szúnyogok, mint a nem terheseket. Ennek az lehet a hátterében, hogy a terhes nők a kilégzéssel az átlagnál 21 százalékkal több szén-dioxidot juttatnak a levegőbe. Sőt, mivel a szaglás mellett a látás is szerepet játszik a szúnyogok áldozatkiválasztásában, már a ruhánk színével fel tudjuk hívni magunkra a figyelmet. A kísérletek szerint a sötét színek, és különösen a vörös vonzza a szúnyogokat.

Végül oszlassunk el még egy közhiedelmet: a szúnyogok valójában nem azért szívják a vérünket, mert így táplálkoznak. Nem véren, hanem kizárólag növényi nektáron élnek. A vérre azért van szükségük, mert az abban levő egyik speciális fehérje elengedhetetlenül fontos a peték kifejlődéséhez a nőstény szúnyog szervezetében. Ezért van az, hogy csak a nőstény szúnyogok csípnek, a hímek teljesen vegetáriánusok.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM