13 km²-en elfér az USA, Kanada, a menny és a pokol

2015.02.11. 08:53

Nyilván már önöknek is feltűnt, hogy milyen hosszú az egyenes határvonal az Egyesült Államok és Kanada között - naná, ebben a műfajban ez a leghosszabb a világon. Azt már kevesebben tudják fejből, hogy a határvonalat a 49. szélességi fok mentén húzták meg; így meghúzhatták a két pont közti legrövidebb határvonalat, és még a földrajzi sajátosságokat is figyelembe vették – tehát nem fordulhat elő, hogy igazságtalanul szakítanak ketté aprócska szigeteket.

A terv majdnem hibátlanul sikerült, kivéve a 98281-es irányítószámú Port Robertsben. Itt egy darabka Kanada átlóg az Egyesült Államokba, de ez senkit nem érdekel. Az ott lakókat a legkevésbé, ők ugyanis igazi földi paradicsomnak tartják ezt a 13 négyzetkilométeres területet.

Point Roberts földrajzilag Kanadához tartozik – a kis félszigete Vancouvertől délre nyúlik bele a Csendes-óceánba –, de a geopolitikai realitások mégis az Egyesült Államokhoz csatolják. Az 1850-es években az idetelepülők, főleg izlandi halászok, farmerek és konzervgyári munkások úgy éltek itt, mintha Point Roberts egy kis sziget lenne, távol az anyaországtól. Még akkor is, ha az amerikai partok alig tíz-tizenöt kilométerre fekszenek a félszigettől.

Point Roberts ma a nyugdíjasok kedvelt letelepedési célpontja, ami részben annak köszönhető, hogy gyönyörű helyen fekszik, de mások is egy darabka földi mennyországként tekintenek a kis kolóniára. Leszámítva akkor, ha praktikus ügyeket kell intézni.

Ez egy darabka csodálatos mennyország, de nem lehet se melltartót, se cipőt venni, és nincs egy fogorvos se a környéken.

– foglalta össze a hely előnyeit és hátrányait az egyik helyi szálló tulajdonosa.

A helyieknek tényleg idegesítő lehet, hogy minden praktikus ügyintézéshez kétszer kell átlépniük a határon: egyszer a Point Roberts-i, egyszer a blaine-i ellenőrzési pontnál. Így 45 percet vezethetnek, ha szeretnének receptet kiváltani vagy középiskolába járni.

Hasonló helyzetbe került egy kisváros az amerikai-kanadai határon, amit pont kettévág a határvonal. Az amerikai részt Derby Line-nak hívják, és Vermont államhoz tartozik, a kanadait Stansteadnek, és Quebec tartományhoz. A legviccesebb hely a könyvtár, aminek van egy amerikai és egy kanadai bejárata, de vannak olyan lakóházak is, ahol a garázs még amerikai földön van, de ha az ember kiáll belőle az autójával, már behajtott Kanadába.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM