Kim Dzsongunnak saját popbandája van

2015.03.02. 09:18

Észak-Korea nagyon szeret úgy tenni, mintha az ország ugyanúgy fel tudna mutatni luxuscikkeket és az azokat fogyasztó, jómódú réteget, mint azok az országok, amiket nem sújt bő ötven éve brutális diktatúra és éhínség. Ennek szomorú példája az évtizedekig épült, de soha be nem fejezett Rjugjong luxushotel. Talán még ennél is szürreálisabb az ország első és egyetlen lánypopbandája, a Moranbong.

A Moranbong 2012 nyarán alakult, a propaganda szerint személyesen Kim Dzsongun ihletésére, aki maga válogatta össze a tagokat Észak-Korea legszebb, és zeneileg, na meg ideológiailag legjobban képzett hölgyeiből. Ironikus véletlen, hogy szinte pontosan ugyanakkor volt a debütáló koncert, amikor a szomszédos Dél-Koreában megjelent a Psy albuma a Gangnam Style-lal, ami aztán az egész világot meghódította.

A csapat 18 taggal áll fel, öten énekelnek (a klasszikus Spice Girls-képlet!), a többiek szintetizátoron, gitáron, dobon, zongorán, és változatos vonós hangszereken kísérik őket. Általában szolid kosztümökben állnak a színpadra, néha katonai egyenruhában, de fel-feltűnik térd fölött végződő szoknya is a koncerteken. A Moranbong főként állami ünnepségeken lép fel, a közönségben hiába is keresnénk sikoltozó tini rajongókat, helyettük fegyelmezetten tapsoló pártfunkcionáriusok töltik meg a sorokat. És hogy milyen zenét játszanak? A szakértők fúziós popnak hívják, de inkább nézzünk és hallgassunk bele együtt!

A Gonna fly now feldolgozása – ez a szám a Rocky-filmek zenéjeként lett ismert, márpedig Rocky Balboánál amerikaibb ikont nehéz elképzelni. Ráadásul a zenekar mögötti kivetítőn a film negyedik részéből láthatók jelenetek, ami arról szól, hogy Rocky legyőzi a rettegett szovjet bokszolót, Ivan Dragót, és azzal szimbolikusan a kommunizmust is. A közönséget erről valószínűleg nem értesítették.

"Rocky" Theme performed in North Korea - Moranbong Band

A My way feldolgozása, ami szintén egy klasszikus amerikai sztár, Frank Sinatra tett halhatatlanná, és mint ilyen, elvileg Észak-Koreában a sátán szolgájának kellene tekinteni.

[Instr.] J. Revaux, C. Francois - "Comme d'habitude" ["My Way"] (Moranbong Band)

Egy sláger személyesen Kim Dzsongunnak címezve (figyeljük meg 5 perc környékén, ahogy a nagy kivetítőn megjelenik a fotója, és a közönség spontán vastapsban tör ki!)

Moranbong Band - "The Dear Name Called by People."

A koreai háború emlékére írt dal (itt is érdemes a háttérben a kivetítőt, és főleg a közönséget figyelni).

Moranbong Band - "Following The Victory"

A Párt alapításának évfordulójának alkalmából rendezett koncert 2012-ből:

[Concert] Moranbong Band (October 10, 2012)

Részlet a 2013-as újévi koncertből, a nagy kivetítőn rakétaindításokkal, Amerika elpusztításával. A közönség soraiban már kicsit jobban elengedik magukat az elvtársak, némelyik táncra is perdül a Kedves Vezető tiszteletére.

Moranbong Band - Without A Break

Akit bővebben is érdekel a Moranbong zenei munkássága, a YouTube-on talál direkt nekik dedikált csatornát, illetve Facebook-oldalt is, kicsi, de annál lelkesebb rajongótáborral.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM