A $ a peso jele

owfeiyfhrnajtuklhxw1
2015.03.04. 13:02

Nem egyszerű ez a dollárkérdés. Addig mindenkinek megvan, hogy az S betűt áthúzva, mindenki látta már, ha más nem, a magyar billentyűzetkiosztáson az AltGr+É kombinációval varázsolható elő. Mivel minden billentyűzeten ott van, használja is az informatika rendesen: a programozási nyelvekben gyakran van valami speciális szerepe, a Windows megosztott mappáinál pedig a rejtett tartalmakat jelölik így. 

Sőt, a $ nemcsak az amerikai dollárt, de Szamoa italát, egy C-vel megtoldva a nicaraguai córdobát, $T-ként meg a tongai paʻangát is jelöli. Arról nem is beszélve, hogy a kétszer áthúzott, szintén elfogadott változat a portugál cifrãót is jelenti. A dollár szó eredetét tudjuk, ami sok egyéb nyelv azonos jelentésű szava mellett megfeleltethető a magyar tallérnak: az egész régióban körülbelül egyszerre terjedt el az aranyt váltó ezüstként, később ezt fordították le angolra is. A név megvan, de honnan ered maga a jelölés?

Miért húznak át egy S betűt, amikor a dollár szóban (ami angolul is dollar) nincs is olyan? Miért nem Đ akkor már?

A magyarázatra több elmélet született. A legvalószínűbbet részletezzük lent, de először egy kis történelem.

Spanyol dollárból lett

Amerika felfedezésének idején a közép-európai bányák már nem voltak a csúcson. A spanyolok viszont az Újvilágban rengeteg nemesfémet találtak, a következő három évtizedben a világ ezüstkészletének 85 százaléka érkezett az általuk ellenőrzött Bolíviából, Peruból és Mexikóból.

Míg más nemzetek folyamatosan csökkentették a dollárjuk, daalerjuk, tallérjuk ezüsttartalmát, a spanyolok többet raktak bele, mint valaha. Emiatt a real de aocho, illetve peso de ocho (nyolcad) spanyol dollár nagyon stabil volt, a nemzetközi kereskedelem alapja lett.

Elterjedése az egész világon látható, nyolc ország, Argentína, Chile, Kolumbia, Kuba, a Dominikai Köztársaság, a Fülöp-szigetek, Urugay és Mexikó ma is pezónak hívja a pénznemét, sőt a kínai jüan és a japán jen is a történelmi spanyol ezüst nyolcadról kapták a nevüket, de innen jön a szaúd-arábiai riál neve is (ugyanazt a nyolcadot jelölő spanyol real szóból).

Nem csoda, hogy az Amerikai Egyesült Államok is ide nyúlt a függetlenségi háború után, amikor létre kellett hozniuk saját pénzüket. Ekkor már a spanyol dollár volt a legelterjedtebb pénz az országban. Maga az angolul leírt „dollar” kifejezés itt jelent meg először hivatalosan nemcsak érmére, hanem pénznemre használva.

$ = Ps

Szóval, a spanyol dollár, illetve nyolcad, illetve peso ekkor már a nemzetközi kereskedelem alapja volt, rengetegszer kellett leírni, az emberek pedig lusták, aminek egyenes következménye, hogy elkezdték rövidíteni: így lett a pesóból P, az angol többes számából, a pesosból pedig PS, aztán PS.

És innentől már csak a feltételezés jön, de valószínűleg a P és az S egymásra csúszott, aztán eltűnt a kis nyelv vége és maradt a függőleges vonalas S. Hát így lett a $.

Meg kell még említeni, hogy vannak más elméletek is. Nem mindenki fogadja el a spanyol változatot: talán a második legelterjedtebb teória szerint az U és S betűkből lett a jel, az U az S fölé került, és a P-hez hasonló elvesztette egy részét, az alját, így lett a kétvonalas dollár, amiből aztán még eltűnt az egyik vonal. Ha nem lett volna akkor mindenhol peso, még hihető is lenne. Ugyanerre a két betűre épít az az elmélet is, amelyik szerint a jel a unit of silver, azaz az ezüst egysége szó két kezdőbetűjéből keletkezett.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM