Az ékszerész, akit eltaposott a szovjet forradalom

2015.03.13. 14:06
Peter Carl Fabergé
Peter Carl Fabergé
Fotó: Wikipedia

A Fabergé cég csodálatos ékszertojásai ma már ritkaságszámba mennek. A megmaradt példányok gazdag gyűjtőkhöz kerültek, a még előkerülő darabok pedig dollármilliókért kelnek el. (Tavaly egy anyagáron vásárolt Fabergé-tojásról derült ki, hogy húszmillió fontot, azaz nagyjából 8,5 milliárd forintot ér.)

Peter Carl Fabergé 1870-ben, 34 éves korában vette át apja ékszerüzletét, és kezdett el dolgozni az addigiaknál finomabb, mívesebb kidolgozású ékszereken. Fabergé munkásságára még III. Sándor cár is felfigyelt, így 1885-ben felkereste, hogy készítsen húsvéti ajándékot a feleségének. Így készült el az első Fabergé-tojás.

A fennmaradt Fabergé-tojások egytől egyig remekművek, de a leghíresebbek az úgynevezett birodalmi tojások; ezeket a mester a cár feleségének, Maria Fjodorovnának készítette húsvéti ajándékként. Az első ilyen ékszertojásban egy gyémántkoronás-rubintojásos aranycsirke kapott helyet. A szokás hagyományt teremtett; innentől fogva minden húsvétot Fabergé-tojással ünnepeltek a cári családban. A hagyományt II. Miklós cár, Sándor fia is tovább ápolta, így évente újabb Fabergé-tojással bővülhetett a családi ékszerkészlet. Persze, nem csak a húsvétiakkal: 1885 és 1917 között az ékszerész több mint 50 tojást gyártott a cári családnak.

Fabergé tehetségének világszerte híre ment. A Távol-Keletről, az Egyesült Államokból és több európai országból is kapott megrendeléseket, sőt, a párizsi világkiállításon aranyérmet is kaptak az ékszerész remekművei. Érthető: egyes, mívesebb darabokon a mester akár egy évig is elpiszmogott, és a segédeitől is hasonló elhivatottságot követelt meg.

A jó hírnévnek és a piaci sikernek köszönhetően Fabergé a saját nevével fémjelzett üzleteket nyitott Kijevben és Londonban, és több száz alkalmazottnak adott munkát. Fabergé-tojást készíttetett Marlborough hercegnője, az iparmágnás Alexander Kelch, és a Rothschild család is.

A szíve szakadt meg

A Fabergé egyik üzlete Moszkvában, 1893.
A Fabergé
egyik üzlete Moszkvában, 1893.
Fotó: Wikipedia

A Fabergé-ház (House of Fabergé) 1916-ban lépett a tőzsdére, 3 millió rubeles alaptőkével. A következő évben készült az utolsó híres Fabergé-tojás. Az acél-arany színű, komor hangulatot árasztó tojás a világháborús frontra látogató cárnak állított emléket; a tojásban egy, az eseményt bemutató miniatűr festményt is elhelyeztek.

1917-ben az ékszercég karrierjét derékba törte a nagy októberi szocialista forradalom. A családi vállalatot a bolsevikek államosították. A vállalkozás megszűnt, és a Fabergé család kénytelen volt elmenekülni Pétervárról – a bolsevikek nem barátként tekintettek a cári család kedvenc ékszerészére. Először a lettországi Rigába mentek, de november közepén a forradalom elérte Lettországot is, így tovább mentek Németországba. Végül 1920-ban telepedtek le Svájcban.

Carl Fabergé is 1920-ban halt meg, távol az otthonától, száműzetésben. A családja szerint valójában a szíve szakadt meg, ugyanis soha nem tudta magát túltenni a szocialista forradalmon. A birodalmi tojások nagy részét a bolsevikek adták el külföldi valutáért, így a gyűjtemény többé már nem lehet egységes; a 65 ismert tojásból csak 57-ről tudják, hogy hol vannak.

Elveszett műtárgyak nyomában

A márkanév az elkövetkező évtizedekben leértékelődött, mivel a Fabergé névhez méltatlan termékekre is rányomtatták őket – ezeknek viszont semmi közük nem volt a luxushoz és a kifinomultsághoz. A Pallinghurst-csoport végül 2007-ben megvásárolta a márkanevet, és csaknem száz év szünet után ismét a Fabergé névvel fémjelzett ékszereket kezdtek árulni. A cég igazgatótanácsának tagjai a Fabergé család ma élő leszármazottjai, Tatjana és Sarah is.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM