A müzlit a maszturbáció ellen találták ki

2015.04.08. 09:15

A müzliről keveseknek jut eszébe a maszturbáció, pedig a népszerű müzlimárka névadója, John Harvey Kellogg úgy gyűlölte az önkielégítést, mint a bűnt. Sőt, pont azért gyűlölte, amiért a bűnt: a XVIII-XIX. század vallási puritanizmusából kifolyólag.

Kellogg, aki Michiganben dolgozott pszichiáterként, egész életében megtartóztatta magát a szextől. Bár megnősült, a pletykák szerint a mézesheteik alatt is az egyik szexellenes könyvét írta.

Ha a nemek tiltott keveredése szörnyű bűnnek számít, az önfertőzés kétszeresen is gyalázatos.

– írta Kellogg a maszturbáció 39 súlyos mellékhatását taglaló könyvében. Szorítkozzunk a címszavakra: általános alulfejlettség, fejlődési rendellenességek, hangulatingadozások, szégyenlősség, rossz testtartás, merev ízületek, pattanások, szívdobogás, epilepszia.

BlotterKelloggsCornFlakesAdvertizement1910s

Kellogg úgy gondolta, erről a szexes izéről a helytelen táplálkozás tehet: ha a fiatalok nem zabálnának össze annyi húst és fűszeres ételt, hanem a gabonaféléket és a diót választanák, egyből nem nyúlkálnának oda, ahová nem kéne. A michigani Battle Creek Sanitarium munkatársaként két egészségesnek szánt ételt is kifejlesztett. Az egyikből világsiker lett, a másikból szerencsére nem.

Kezdjük az utóbbival, a joghurtbeöntéssel. Ez egy béltisztító eljárás volt, aminek részeként vízzel hígított joghurtot adtak a páciensnek – az egyik felét szájon, a másikat végbélen át. Nem lett világsiker, bár érdemes lenne megnézni, hogy egy alternatív univerzumban, ahol máshogy alakultak a dolgok, hogy nézhetnek ki a családi reggelireklámok.

Viszont a müzli óriási siker lett. Kellogg ugyan a granula nevű, zabpehelyből és kukoricalisztből készült süteményeivel nem aratott sikert – hasonló néven már egy másik táplálkozáskutató is gyártott élelmiszert –, a különböző kiőrlésű gabonapelyheket imádták.

Kellogg a testvérével Will-lel szövetkezve lendítette föl a családi vállalkozást, akit kevésbé érdekeltek a bátyja anti-maszturbációs technikái, és javasolta, hogy adjanak hozzá cukrot is. A puritán Kellogg erről hallani sem akart, mire Will a saját vállalkozásán keresztül kezdte értékesíteni a Kellogg's müzlit. A két testvér emiatt évtizedeken át pereskedett, de a cukrozott müzliből világsiker lett.

Valószínűleg a cukor tehet róla, de a müzli nem tudta leszoktatni a fiatalokat a maszturbációról.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM