A szovjet elitkommandósok szó szerint vérben úsztak

2015.06.13. 08:36

A GRU Szpecnaz az orosz hadsereg különleges műveleti alakulata, a világ egyik legkeményebb, és persze egyben legrejtélyesebb elitkommandója. Olyasmi, mint a brit SAS, az amerikai Delta Force vagy Navy Seals. Hogy miket csinálnak éles bevetésen, az elég ritkán kerül be a hírekbe, de a YouTube például elég szépen meg van tömve olyan videókkal, amik a kiképzést mutatják be. És ez még mind semmi a szovjet időkhöz képest.

Az elitkommandót 1949-ben alapították, és hogy mi mindenben volt benne a keze, arról még annyi információ sincs, mint a mostani viselt dolgaikról. Az egyetlen hitelesnek tekintett forrás Viktor Suvorov (eredeti nevén Vlagyimir Rezun), a hetvenes években Angliába dezertált egykori szovjet hírszerző tiszt könyve, a Spetsnaz: The Inside Story of the Soviet Special Forces. Ő ugyan az elitkommandó bevetésein csak mint a küldetések megtervezője vett részt, de a kiképzésről azért elég érzékletesen ír.

A Szpecnaz-kiképzés célja, hogy a legdurvább helyzetekben is hideg fejjel gondolkodó gyilkológépet faragjanak a katonákból; erre pedig leginkább úgy lehet gyakorolni, hogy ilyen helyzetekbe dobják őket. Az egyik kedvenc trükkjük az, amikor egy több napos, a fizikai teljesítőképesség határait feszegető, (néha étlen-szomjan tartott) terepgyakorlat után a kommandósokat felverik az éjszaka közepén, azzal, hogy ellenséges kémet fogtak a táborban, aki menekülőfélben van, és minden áron el kell kapni. Több kilométeres őrült rohanás kezdődik az éjszakában, aminek a végén egy elhagyatott falu egyik romos épülete a célpont, ahol az állítólagos kém bujkál. A Szpecnaz-újoncok berontanak a házba, ahol vaksötét, és fémfalú szobák labirintusa várja őket, ami derékig, később nyakig valamilyen ragadós folyadékkal van teli. Vérrel. Amikor erre a katonák rádöbbennek, harci kutyákat engednek utánuk a vérfürdőbe, és az ajtó bezárul mögöttük.

Aki kijut a labirintusból, és még mindig kommandós szeretne lenni, az ideális alapanyagnak bizonyult a Szpecnaz számára.

A vért egyébként egy vágóhídról szerzik, a labirintus pedig speciálisan kialakított tartályokból áll, hogy minél kevesebb vért kelljen felhasználni hozzá. Néha kidekorálják szintén a vágóhídról származó romlott húsdarabokkal, állattetemekkel is. Ja, és van itt még egy apróság. A véres labirintust soha nem hagyják a gyakorlat végére. Ha a vérfürdőből kikecmergő katonák rögtön lefürödhetnének, és aludni térhetnének, nem lenne meg a kellő pszichológiai hatás, még az is lehet, hogy valaki egyszerű rémálomként fogná fel, ami történt. A Szpecnaz-kiképzés egyik alapszabálya, hogy a fizikailag legmegterhelőbb részeket mindig a vérben úszás utánra kell hagyni.

Elit alakulatok
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM