A nőket nehezebb lehet agyonlőni

2015.06.25. 09:11

Évekkel ezelőtt dr. Edward E. Cornwell, a Johns Hopkins Kórház sürgősségi sebésze egy fiatal férfit kezelt, akinek az ágyékán és a mellkasán lőtt sebek voltak. A férfit életveszélyes állapotban szállították kórházba, de sikerült megmenteni. Cornwellnek volt egy tippje, hogy ez miért történhetett:

azért, mert a férfinak szétlőtték a heréit, és leállt a tesztoszterontermelése.

Egy 2010-es tanulmány alátámasztotta Cornwell sejtését. A sebész úgy vélte, a hormontermelődés miatt a férfiak hátrányba kerülnek a nőkkel szemben, ha komoly traumát kell túlélniük. A Johns Hopkins több mint 48 ezer páciens adatait elemezte, akik súlyosan sérült állapotban kerültek a sürgősségire, és alacsony volt a vérnyomásuk; ez annak a jele volt, hogy sok vért vesztettek.

A 12 évnél fiatalabb gyerekeknél és a 65 évnél idősebbeknél ugyanolyan volt a két nem túlélési aránya a saját korosztályukban. Ugyanakkor a 13-64-es korosztályban – ahol a hormonok még teljes gőzzel tombolnak – a nők kimutathatóan jobb túlélési esélyekkel indultak. Ez az arány még akkor is megmaradt, amikor a kutatók olyan paramétereket is figyelembe vettek, mint a bőrszín, a betegbiztosítás értéke, illetve más sérülések.

Az egerekkel végzett kísérletek kimutatták, hogy a nőstény példányok nagyobb eséllyel épülnek fel a traumákból, mint a hímek – kivéve akkor, ha kasztrált példányokat is vizsgáltak. A kutatók emiatt úgy vélik, a traumatűrő képességet nagyban befolyásolja a tesztoszteron szintje, ami a férfiakban sokkal magasabb, mint a nőkben. A nőkben az ösztrogén szintje sokkal magasabb; bár ez megerősíti az immunrendszerüket, cserébe megnöveli az olyan autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát, mint a lupus vagy a szklerózis multiplex.

A kutatók az eredmények miatt nem tartják kizártnak, hogy a súlyos sérülteket a hormontermelést blokkoló készítményekkel kéne kezelni a sürgősségi ellátásban. A témával foglalkozó tanulmány vezető szerzője, dr. Adhil H. Haider szerint a férfiak hormontermelésének szabályozásával javulhatnak a sebesültek túlélési esélyei.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport