Van egy zavarba ejtő hírünk a trópusi tengerpartok csodálatos fehér homokjáról

2015.06.26. 11:04 Módosítva: 2015.06.26. 11:06

Gondolkodott már azon, miből is van és hogyan jön létre a trópusi turistaparadicsomok tengerpartjait borító, hihetetlenül finom szemcséjű, jellegzetesen fehér színű homok? Nos, van egy megrázó hírünk, ha volt már szerencséje ilyen strandokon süttetni a hasát – vagy opcionálisan kárörömgerjesztő, ha nem. Ez a csodálatos homok ugyanis nagyrészt egy trópusi halfaj, a papagájhal ürüléke. Tudósok mérései szerint a Karib-tenger szigetein, illetve Hawaiin a 70 százalékot, a Maldív-szigeteken a 85 százalékot is eléri a papagájhal-ürülék mennyisége a homokban.

A papagájhal jellemzően meleg, sekély vízben, korallzátonyok közelében él, a legnagyobb populációja a Csendes- és Indiai-óceánban, illetve a Karib-tengerben található meg. Nagyjából 30-50 centisre nő meg, de feljegyeztek már egy méternél nagyobb példányokat is belőle. Növényevő, leginkább a korallokat borító algát és hínárokat fogyasztja. Nevét a jellegzetes, csőrszerű állkapcsáról kapta, amivel egyszerűen elropogtatja az elhalt korallt, a rajta élő algákkal együtt.

A papagájhalnak nincsen gyomra, az emésztőcsatornája szépen kinyeri a tápanyagot a megevett és apróra darált korallból, majd a maradékot kis homokfelhő képében kilöki. Ez valahogy így néz ki:

sand-poop.gif

A papagájhal gyakorlatilag egész nap eszik, méghozzá a trópusi búvárok elmondása szerint megdöbbentően hangosan. Egy táplálkozó halraj olyan recsegés-ropogást generál a vízben a koralldarabok finom szemű homokká őrlésével, mint egy betonkeverő. A kutatók szerint egyetlen papagájhal átlagosan napi 25-30 deka homokot termel, ami egy év alatt 100 kilót jelent. Ausztráliában, a Nagy Korallzátony környékén kutatók találtak olyan papagájhal-alfajt is, aminél az évi 3-400 kiló az átlag, és nagyobb példányok akár egy tonna homokot is termelhetnek egy év alatt.

A papagájhal nagyon fontos funkciót tölt be a korallzátonyok élővilágában – nélküle az alga elborítaná és megfojtaná a korallokat. Ráadásul megszabadítja a korallt a parazitáktól is. Plusz gyönyörű fehér homokkal ajándékozza meg a turistákat, akik boldogan fekszenek bele a halürülékbe napozni.

David Attenborough - 60 év a vadonban
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM