A világ legkisebb majomfaja könnyebb, mint egy Iphone

2015.07.10. 10:59

Egy Iphone 6 a hivatalos adatai szerint 138 milliméter és 129 gramm. Képzeljék el, mennyire cuki lehet egy kismajom, amelyik még ennél is kisebb. Ennyire:

A törpe selyemmajom (Cebuella pygmaea) a világ legkisebb majomfajának számít. A csuklyásmajomfélék családjába tartozó apró állat Dél-Amerikában, az Amazonas-medence nyugati részén őshonos. Az átlagos testsúlya épphogy eléri a 100 grammot. A testhossza 117-152 milliméter, ehhez jön még egy arányaiban egészen tekintélyes, 172-229 milliméteres farok. Kis termete ellenére jó nagyot tud ugrani, ha kell, akár öt métert is repül két ág között.

Erre szüksége is van, merthogy a fákon él, amihez több más praktikus tulajdonsága is kialakult. A fejét 180 fokban képes elforgatni, a faágakon pedig karomszerű, éles körmeivel kapaszkodik. A metszőfogával váj bele a kéregbe, hogy a fák nedvéből táplálkozzon. Emellett a nedvre odagyűlő rovarokat, főleg a pillangókat is szívesen megeszi, és a gyümölcsöt se veti meg. Maximum kilenc fős csoportokban él, egy ilyen csoport általában egyszerre egy-két fát foglal el, és ha ezeknek elfogyott a nedve, a kis majmok továbbállnak.

Ha nem láttak még törpe selyemmajmot fogkefével masszírozni, mindenképpen nézzék meg az alábbi videót a Ninita nevű, különösen aranyos példányról. Bár a törpe selyemmajmok nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé, az élőhelyükre látogató turisták nem tesznek jót nekik, mert az emberekkel való interakció megváltoztatja a természetes kommunikációjukat. Néha házi kedvencként is tartják őket, de ezt önök ne tegyék, mert nem jó nekik. Ninita is csak azért került emberi gondozókhoz, mert süketnek született, és elhagyták a szülei.

A legkisebb főemlős egyébként a törpemakifélék családjába tartozó Berthe-egérmaki a maga mindössze 9 centijével és 30 grammos súlyával. Szegény hogy félhet, ha fölé törnyosul egy törpe selyemmajom.

A majmok csodálatos világa
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM