A világ leghosszabb zeneműve 1000 évig tart

2015.08.09. 08:09

Ha azt hiszik, hogy Pete Namlook vagy a Tangerine Dream minimalista lemezeinek a végighallgatásához kell a legtöbb türelem, hát tévednek. Egy brit zeneszerző, Jem Finer komponált egy tibeti harangtálakra és gongokra írt zeneművet, ami 20 perc 20 másodperc hosszú, de

van egy hosszabb remixe, ami pontosan 1000 évig tart.

A Longplayer – igen, ugyanúgy hívják, mint angolul a nagylemezt – újraértelmezett, hosszabb verzióját nem ember írta; nyilván, egy ezer évig tartó zeneművet megírni további évezredekig tartana. A 20 perc 20 másodperces eredetit számítógépes algoritmusokkal remixelték, ami annyi variánst hoz ki az eredetiből, hogy az összes lejátszása pontosan ezer évig fog tartani.

És a Longplayert már játsszák. A hangverseny a londoni Millenium Dome pihenőszobájában kezdődött el 2000. január 1-jén; a koncert 2999. december 31-ig fog tartani. Ezalatt az algoritmus feldolgozza az összes hangot, ütemet és ritmust, és más-más módon fogja visszajátszani őket. Így ezer évig szólhat ugyanaz a zenemű, anélkül, hogy ismétlődne.

Az Autechre már 1994-ben kísérletezett hasonlóval, amikor kiadták a háromszámos Anti EP-t, így tiltakozva a Thatcher-kormány 1994-es törvénye, a Criminal Justice and Public Order Act ellen. A törvény gyakorlatilag betiltotta az ismétlődő ütemeket; a kormány így akarta felszámolni a több tízezres szabadtéri elektronikuszene-partikat. Az Autechre ezért megírta a Fluttert, ami első hallásra ugyanarra a zenei loopra épül, de egy algoritmus (hoppá!) úgy variálta meg az ütem- és dallamstruktúrát, hogy a (33-as fordulatszámon) 13 perc 26 másodperces számban nincs egyetlen ismétlődés sem.

A leghosszabb zeneművek listáján kitüntetett helyet kap egy John Cage-orgonadarab is.

Az Organ2/ASLSP (As SLow aS Possible)-t (Orgona2 / Olyan lassan, ahogy csak lehet) Cage 1987-ben fejezte be. A mű a korábbi munkái adaptációiból készült: a zongorára írt változatot általában 20-70 percig játszották. Viszont Cage már 1985-ben körvonalazta, hogy a végleges művet milyen tempóban kell játszani. 

Ezek szerint az Organ2/ASLSP lejátszása összesen 639 évig tartana, ha Cage utasításának megfelelően játszanák. Egy 1997-es zenei konferencián úgy döntöttek, megépítik a feladatra alkalmas orgonát. A performansz a németországi Halberstadtban kezdődött meg 2001 szeptemberében, és 639 év múlva fog véget érni.

Csak legyen a végén, aki megtapsolja.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM