Mi baja van mindenkinek Micimackóval?

2015.08.15. 06:26

Tavaly novemberben a közösségi média felkapta a sztorit, amikor egy lengyelországi kisvárosban kampány indult Micimackó ellen. A tiltakozók azt kifogásolták, hogy az egyik helyi játszótérre egy Micimackó-szobrot akarnak felállítani, márpedig ez megengedhetetlen, mert a medve

ízléstelenül öltözködik, és megkérdőjelezhető a nemi hovatartozása.
Fotó: szarvas

Tuszynban csak fővédnököt akartak választani az új játszótérnek, de a képviselő-testület ülésén villámgyorsan kialakult az antimicimackó-lobbi. Az egyik döntéshozónak nem tetszett, hogy a medve nem visel nadrágot, de ez valahol természetes, hiszen nincsen neme sem.

Az egyik városi tanácsos, Ryszard Cichy szerint az a baj a medvével, hogy nincs teljes ruhatára. A félmeztelen medve viszont nem gyerek kezébe való.

Hogy a mesefiguráknak időnként észbontó hatása van, azt tudjuk. A vallási alapú jogalkotásért lobbizó amerikai csoportok például rutinszerűen élik ki a homofóbiájukat képregény- és rajzfilmszereplőkön: szerintük a Teletubbies főszereplője, Tinky Winky egy homoszexuális propagandafigura.

Tényleg minden rajzfilmhősre jut egy szakértő, akik rutinszerűen látják bele a gyermekpornográfiát a mézes csuporba? Tényleg. 2009-ben Oroszországban betiltották a Micimackót (a mesekönyvet), mert az ottani törvények szerint ez szélsőséges (extremist) tartalomnak számít. Ugyanis

Micimackóról van egy horogkeresztes kép az interneten.

Komolyan. Készült Micimackóról egy horogkeresztes kép. Egyszer. A képet egy magánszemély készítette, az alapműtől függetlenül, azzal összefüggésbe nem hozva. Erre mit lép Oroszország? Betiltja a Micimackót!

Emiatt a kép miatt tiltották be Oroszországban a mesekönyvet.
Emiatt a kép miatt tiltották be Oroszországban a mesekönyvet.

Ha Milne nem halt volna meg 1956-ban, biztos röhögne a dolgon. A Micimackó azonban már ennél többet is túlélt. 1926-ban jelent meg, azóta támadják, hol erről, hol arról, és mégis ez az egyik legnépszerűbb gyerekkönyv. A Micimackónak, meg a Micimackó kuckójának nem csak Karinthy műfordítása miatt van irodalmi értéke; az Amerikai Könyvtárszövetségnél is a 22. helyen áll a 100 legjobb betiltott könyv listáján.

A bigott vallásosak egyébként pont ugyanazért gyűlölik a könyvet, amiért az Alice Csodaországbant:

beszélő állatok vannak a történetben, és ez sértő Istenre nézve.

A muszlimokra és a zsidókra nézve viszont nem egy beszélő állat, hanem egy beszélő disznó volt sértő. Ezért szüntették be több brit iskolában a micimackós mondókákat: hogy így kíméljék a zsidó és muszlim hitű gyerekeket. Tudják, volt a medvének egy barátja is: Malacka. És ami nekünk egy szentimentális rajzfilmfigura, az a muszlim vagy a zsidó tévénézőnek TISZTÁTALAN ÁLLAT.

Medve jó, szalonna nem jó

A török állami tévécsatorna, a TRT pontosan érti ezt a dilemmát. Azzal a céllal estek neki a Walt Disney-féle rajzfilmsorozatnak, hogy kivágják Malackát az összes jelenetből. De ők is rájöttek, hogy Malacka Micimackó legjobb barátja, ezért természetesen sokat lógnak együtt: az egész sztori rájuk épül, nem egy csekély értelmű medvebocs monodrámájára. Nincs az a lézerszike, se az a sztálini cenzúra, amivel észrevétlenül el lehet tüntetni Malacka nyomait a Micimackóból.

A TRT végül ejtette a rajzfilmprojektet, és vélhetően nem átmenetileg, hanem végleg. A tévétársaságnál már más cégek is próbálkoztak malacokat szerepeltető rajzfilmekkel, de a vezetőség ezeket sosem engedte adásba.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM