A világtörténelem legdrágább berúgása

2015.09.10. 08:52

2009. június 30-án egy kicsit megőrült a nyersolaj világpiaci ára: hajnalban fél óra alatt felugrott hordónként 71,4 dollárról 73,5-re (ez akkor 8 hónapja nem látott csúcs volt), aztán reggel lezuhant 66,5-re. Ez laikus szemmel nem tűnik komoly dolognak, de mivel a világon elég sokan kereskednek elég sok nyersolajjal, az árfolyamban egyetlen dollár változás a teljes világpiacon 175 millió dolláros kilengést okoz. Mi történhetett, ami így megbolygatta az olajárat? 

Egy londoni bróker istentelenül berúgott.

Steve Perkins 1998-ban kezdett el dolgozni a londoni PVM Oil Futures nevű cégnél, ami árutőzsdei brókerszolgáltatásokban utazott, főként nyersolajjal kereskedett. Perkins 11 év alatt teljes jogú brókerré küzdötte fel magát a cég hierarchiájában, bár arra még nem volt jogosultsága, hogy magától kössön üzleteket, kizárólag a céges ügyfelek megbízásából adhatott-vehetett. 2009. június 27-28-án a PVM egész hétvégés céges lazulást tartott egy golfklubban, ahol a brókerek kiereszthették a gőzt, levezethették a munkájukkal járó feszültséget. Magyarul a sárga földig leitták magukat. Perkins nem kispályázott, és a másnaposság elkerülésének népszerű módját ("maradj részeg!) követve hétfőn, az irodában is folytatta a piálást. Egy ideig úgy tűnt, ez nem nyomja rá a bélyegét a munkavégézésére, legalábbis napközben szabályosan levezényelt egy 8 millió dolláros üzletet a cég egyik ügyfele megbízásából. Aztán hazament, a laptopjából bejelentkezett a céges rendszerbe, és a saját szakállára folytatta a bizniszelést.

Hajnali fél kettő és háromnegyed négy között összesen 520 millió dollárért vásárolt fel a világ árutőzsdéiről 7 millió hordó (1,1 milliárd liter) nyersolajat.

Akkoriban ez Szaúd-Arábia napi kitermelésének a dupláját, a világ olajpiacai napi forgalmának 69%-át jelentette. Hatkor küldött egy sms-t a főnökének, hogy nem érzi magát jól, és másnap (vagyis hát aznap) nem menne be dolgozni - majd egy három napos részegség után elvárható, kómaszerű álomba zuhant. Nyolckor pánikszerűen ébresztették a cégtől, ahol senki nem tudta, mi történt az éjjel. Ezzel Perkins is így volt, állítása szerint totális filmszakadása volt, miközben hullarészegen eltapsolt félmilliárd dollárt. 

A részeges brókert természetesen kirúgták, a brit pénzügyi felügyelet eltiltotta, és 72 ezer font büntetést szabott ki rá. A PMV 10 millió dolláros veszteséggel megszabadult a rengeteg felvásárolt olajtól, ami elvitte az egész évi nyereségét, sőt, 7 millió dolláros mínuszba lökte az év végi mérleget. Perkins elment egy alkoholistáknak tartott rehabilitációs programra, és egy évvel később felvette egy svájci brókercég oktatónak. Azt nyilatkozták, Perkins jó szakember, és jó ember, aki egyszer csinált egy nagy hülyeséget, de megérdemel még egy esélyt.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM