Az ember, aki átfúrt egy hegyet

2015.09.15. 09:31

Hegyi ember néven is emlegetik azt az indiai férfit, aki egymaga átfúrt egy egész hegyet. A munka 22 évig tartott, de az elkészült utat a mai napig használják a környékbeliek.

Indiában megszokott módon, Dashrath Manjhinak a szülei már gyerekkorában kiválasztották fiúk menyasszonyát. A fiú azonban elszökött otthonról és Dhanbad szénbányáiban dolgozott. Felnőttként tért vissza szülőfalujába, Gehlaurba. Ott ismerkedett meg és szeretett bele Phalguni Devibe, akiről kiderült, hogy ő volt gyerekkori menyasszonya.

Született egy gyerekük és amikor az asszony második gyerekükkel volt terhes, megtörtént a tragédia. Dashrath Manjhi átment a falu melletti hegy túloldalára fát gyűjteni. A felesége utánament az ebéddel, de útközben elesett és súlyosan megsérült. Későn értek a kórházba, így a nő később meghalt.

Dashrath Manjhi elkeseredésében elhatározta, hogy utat fúr a hegybe. A legenda szerint nem igazán értette, hogy miért nem jutott eszébe senkinek utat fúrni a hegyen, hogy ne kelljen megkerülni azt. Saját kézbe vette a dolgokat és elkezdett ásni. Kezdetleges eszközökkel ásott, nem haladt gyorsan.

Környezete persze őrültnek tartotta, saját rokonai sem értették megszállottságát. De ő nem adta fel. A 7,5 méter magas, 9 méter széles és 110 méter hosszú utat 22 év (1960-82) alatt ásta ki. A falubeliek közül néhányan évek után étellel és szerszámokkal látták el, de az utat egyedül ásta ki.

Miután elkészült, természetesen mindenki csodálni kezdte Dashrath Manjhit is, munkáját is. Az utat azóta is használják a környéken élők, még autókkal is mennek rajta, hiszen elég széles és sima ehhez. 2007-es halála után állami temetést szerveztek neki.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM