A Wall Street boszorkánya volt a világ legfukarabb embere

2015.10.09. 10:16

Henrietta Howland Green, vagy ahogy mindenki ismerte, Hetty Green a XIX. század végének egyik leghíresebb és leggazdagabb pénzügyi befektetője volt. Hírnevét nem csak az üzleti sikereinek köszönhette; amint a nevéből is kiderül, Hetty nő volt, az első sikeres nő ebben a férfiak uralta szakmában. És ha még ez sem lenne elég ahhoz, hogy emlékezzen rá az utókor, legendák szólnak arról, hogy milyen extrém módon fukar volt. Milliárdokat keresett a tőzsdén, mégis elutasította a luxus minden formáját – és luxus alatt most olyasmiket kell érteni, mint a meleg víz vagy a gyerekei orvosi ellátása.

Hetty Green, illetve leánykori nevén Robinson vagyonos családba született, a nagyapja bálnavadászként kezdte, és egy egész flottát hozott össze, a szülei pedig Kínával kereskedtek. Miután az anyja betegsége és az öccse csecsemőkori halála után nyilvánvalóvá vált, hogy ő fogja örökölni a családi vagyont és az üzletet, az apja nekiállt a lány kiképzésének, a legjobb pénzügyi iskolákba járatta. 13 évesen már Hetty vezette a család könyvelését. 31 éves volt, amikor az apja halálával rászállt a család vagyona, nagyjából 5 millió dollár (ez mai pénzben 77 milliónak felel meg). Két év múlva férjhez ment egy gazdag vermonti üzletemberhez, Edward Henry Greenhez, és elkezdte a vagyonát különféle befektetésekben forgatni. A stratégiája egyszerű volt: ultrakonzervatív, stabil befektetések, jelentős készpénztartalék, és semmi kockázat, hirtelen ötlet vagy kreatív megoldás. A polgárháború után amerikai államkötvényekbe tette a pénzét, aztán vasúttársaságokba és bányákba fektetett, illetve jelzálogra adott hiteleket. A kor pénzügyi-gazdasági káoszában ez a taktika fényesen bevált, Hetty Green valóságos intézménnyé vált az amerikai pénzügyi világban (New York városát több alkalommal is az ő hitelei mentették meg a csődtől). Valószínűleg a kora leggazdagabb nője volt, amikor megkapta a Wall Street boszorkánya becenevet a sajtótól.

A pénzügyi sikereivel párhuzamosan nőtt a híre Hetty Green legendás fukarságának. Feljegyezték róla például hogy sajnálta a pénzt a meleg vízre, ezért télen-nyáron hideg vízben fürdött, szappan nélkül, amit drágállott. Két váltásnyi ruhája volt, azokat addig hordta, míg teljesen el nem rongyolódtak, a mosodában pedig direkt utasította a személyzetet, hogy spóroljanak a szappannal. Sosem látták mást enni, mint zabpelyhet, és olcsó, 15 centes pitéket. Olcsó albérletekben lakott New York (és pár évig London) szegényebb részein, és rendszeresen költözött, hogy az adóellenőrök ne találják meg. Sosem alkalmazott titkárt vagy bármilyen segítséget a pénzügyi manővereihez, minden apró részletet maga intézett, olykor hosszú utazásokat vállalt be egyedül egy pár száz dolláros adósság behajtásáért (a Vadnyugat idejének a végefelé járunk, amikor egy nőnek egyedül utazni nem volt éppen egy életbiztosítás).

A legdurvább sztorit az életrajzírója jegyezte fel: amikor a fia gyerekkorában eltörte a lábát, rendes orvos helyett a szegényeknek fenntartott ingyenklinikára vitte. Szerencsétlenségére túl híres volt, ezért felismerték, és fizetséget kértek tőle a törés ellátásáért. Ezt megtagadta, mondván, majd beforr az a csont magától. Nem forrt be, sőt, később annyira rosszabbodott a gyerek állapota, hogy amputálni kellett a lábat. De a saját orvosi ellátására is sajnálta a pénzt. Súlyos sérv gyötörte, de amikor megtudta, hogy a műtét 150 dollárba kerülne, azt mondta, inkább kibírja azt a kis kellemetlenséget, de nem fizet.

Hetty Green 81 évesen halt meg, 1916-ban, a vagyonát ekkor 200 millió dollárra (mai pénzben ez nagyjából 4 és fél milliárd) becsülték. Ezt a fia és a lánya örökölte meg, akik aztán egymillió dollár kivételével az egészet jótékony célokra adományozták el, iskolákat, kórházakat, tudományos műhelyeket támogattak belőle.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM