Miért vannak a nőknek melleik?

2015.11.13. 09:11

Az ember az egyetlen főemlős, amelynél a nősténynek a szoptatási időszakon kívül is telt keblei vannak. Ez a legtöbb tudós szerint evolúciós trükk a férfi elcsábítására: a mindig duzzadt mell jelzi, hogy a viselője képes az utód táplálására, hiába zsír pótolja az anyatejet ilyenkor.

Egy másik lehetőség, hogy a mell nem biológiai szemfényvesztés, hanem a nő valódi rátermettségét mutatja: egyrészt képes a tápláló és energiát adó zsír tárolására, másrészt termékeny korban van, hiszen kisebb mellű kislányok még nem, a szintén kevésbé kerek mellű idős nők pedig már nem képesek az utódnemzésre.

Ezzel rokon egy másik elmélet, amely azt próbálja magyarázni, hogyan maradhatott fenn egy ilyen zavaró, folyton a nő útjába kerülő szerv. Ez az elképzelés a hátrányelvvel magyarázza ezt, amely azt mondja, hogy a kommunikáció őszinteségét a kommunikáció során használt szignálok költsége garantálja. Magyarul a nő dús keble őszinte jele az egészségességének, ezt a jelzést pedig az hitelesíti, hogy még a nagy mellekkel járó kellemetlenséget is vállalja érte – hasonlóan a hím páva díszes, de cseppet sem praktikus faroktollához.

Kövessen minket a Facebookon is!

Egy kevésbé elterjedt elképzelés szerint a női mellek az ember felegyenesedésével párhuzamosan kezdtek el kikerekedni, ugyanúgy, ahogy a medence megdőlésével fokozatosan előbbre tolódott a hüvely is. Ezek a változások együttesen arra ösztönözték őseinket, hogy egymással szembefordulva párosodjanak, ellentétben a többi emberszabásúval, ahol a hím általában hátulról közelít. Eszerint az elmélet szerint a kerek mell a háttal szexelés hasonlóan kerek tartozékának, a fenéknek a pótlására szolgál.

Larry Young, az Emory Egyetem pszichológusa mást gondol a kérdésről. Szerinte az evolúció egy ősi idegi áramkör lehetőségeit használta ki , amely eredetileg az anya és a csecsemő közötti kötelék erősítését szolgálja, amikor a szoptatás során a baba stimulálja a mellbimbót, és az anya agyában oxitocin szabadul fel.

Azonban nemcsak a baba és a mama közötti kapcsolatot fűzi szorosabbá az oxitocin. Ugyanez a mechanizmus lép életbe akkor is, amikor a férfi és nő közötti kötelék szorul erősítésre, vagyis szexnél. Young szerint az evolúció azért szerettette meg a női mellet a férfival, mert a mell szexuális stimulálása fokozza a női vágyat és a partner iránti kötődést, vagyis előnyt jelent a szaporodni vágyó férfinak.

Young szerint annak, hogy ez más szoptató emlősöknél nem alakult ki, egyrészt az lehet az oka, hogy velünk ellentétben a 97 százalékuk nem monogám kapcsolatokban él, vagyis kevésbé szükséges a párzó partnerek közötti kötelék kialakulása. Másrészt a már említett frontális szexpozíció jobban kedvez a mell stimulálásának, mint más fajok fordított alapállása.

Young kritizálja a korábbi elméleteket. Szerinte az, hogy a telt keblek a hatékonyabb táplálás ígéretét hordoznák, ott bukik meg, hogy “a sperma olcsó”, vagyis a petesejthez képest olyan bőséggel áll rendelkezésre, hogy a férfi kevésbé szorul válogatásra a szétszórásában, a monogám kötődéshez viszont nagyobb érdeke fűződik.

(A Ma is tanultam valamit rovat java sok új tartalommal megjelent könyvben is, az Index grafikusainak illusztrációival, ide kattintva tud belelapozni.)

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM