A tízmillió pozitív drogteszt országa vagyunk

2015.12.23. 07:58

Bő tíz évvel ezelőtt, Magyarország EU-csatlakozása előtt terjedt el a pletyka, hogy ha belépünk az Unióba, be fogják tiltani a mákot, mert az Európában drognak minősül, elvégre a mákgubóból lesz az ópium, abból meg a heroin. Erről persze hamar kiderült, hogy teljesen alaptalan rémhír, egy másik, mákkal-droggal kapcsolatos városi legenda azonban azóta is tartja magát: eszerint ha az ember mákos süteményt fogyaszt, és utána két napon belül drogtesztet végeznek vele, a mák miatt a teszt pozitív eredményt fog adni ópiátokra. Nos, az a helyzet, hogy

ez a legenda történetesen igaz.
 

A mákszemek alapjáraton  nem tartalmaznak ópiumot , az magában a gubóban van, illetve abban a tejszerű nedvben, amit a még zöld mákgubóból lehet kinyerni. Ebből az anyagból kerül aztán a legkörültekintőbb szüretelés és feldolgozás mellett is valamennyi a mákszemekre, amit azok magukba szívnak, és így bekerül a mákkal készített ételekbe is. Bár ez annyira kevés, hogy az ember semmit nem érez a hatásából, a mai tesztek nagyon érzékenyek (ennek az a célja, hogy a drogfogyasztás után minél több ideig ki tudják mutatni a hatóanyagokat, akkor is, ha azoknak a nagy része már kiürült), és még ezt a minimális mennyiséget is észreveszik a vizeletben, akár 48 órával a mák elfogyasztása után is.

Ez számtalan félreértéshez és perhez vezetett az elmúlt években Amerikában, pedig ott legfeljebb mákkal megszórt bagelt lehet kapni, amin a mi mákos bejglinkhez vagy rétesünkhöz képest csak töredék mennyiségű mák van. Egy német kísérlet 2003-ban azt mutatta, hogy a mákos sütemény elfogyasztása után 24 órával vett a vizeletmintákból még 10 mikrogramm/milliliter koncentrátumban lehetett ópiátokat kimutatni, ami a pozitív eredmény alsó határának országtól függően az öt-tízszerese.

Kövessen minket a Facebookon is!

A legendával foglalkozott a Mythbusters legendavadász tévésorozat egy korai epizódja is, és megdöbbenve tapasztalták, hogy a teszt már közvetlenül a mákos sütemény elfogyasztása után is hamis riasztást ad. Amerikában ezért a börtönökben az elítéltek el is vannak tiltva a mák fogyasztásától, hogy pozitív drogteszt esetén ne tudjanak erre hivatkozva kibújni a következmények alól. Magyarországon a kereskedelmi forgalomban kapható drogtesztek többségén szerepel is a használati útmutatóban a figyelmeztetés, hogy a mákfogyasztás megzavarhatja a tesztet, és az fals pozitív eredményt adhat.

A mákprobléma gondot jelenthet a sportolók számára is, lévén a drog egyben doppingnak is számít. „Csak azt tudom tanácsolni valamennyi sportolónak, hogy az olimpia előtt vagy közben tartózkodjon a mákos ételektől, mert három vagy négy napba is beletelik, amíg a szervezet feldolgozza. Ha nem akarunk magyarázkodni, ezt illik figyelembe venni  – mondta el az Indexnek korábban Tiszeker Ágnes, a hazai doppingellenőrzés vezetője.

Végül essen szó még egy mákos legendáról: azt szokás tartani, hogy a mák igazi hungarikum, és Magyarország a világ legnagyobb máktermelője és -fogyasztója. Ez valójában nem igaz, még akkor sem, ha ebből a versenyből kizárjuk Afganisztánt, ahol szinte kizárólag a morfiumtartalom miatt termesztik. Bár valóban igazi máknagyhatalom vagyunk, csak a második hely a miénk a csehek mögött, akik fejenkénti átlagban és összesen is nagyjából két és félszer annyit termelnek és esznek meg, mint mi.

A Ma is tanultam valamit rovat java sok új tartalommal megjelent könyvben is, az Index grafikusainak illusztrációival, ide kattintva tud belelapozni.