Előfordul, hogy egy csecsemő terhesen születik

2016.01.03. 08:09

A terhesség korai szakaszában olyan dolgok is történhetnek, aminek az okait az orvostudomány még ma sem érti pontosan. Ilyen volt annak a Hong Kong-i csecsemőnek az esete is, aki már a születése pillanatában terhes volt – méghozzá a saját ikertestvéreivel. Az orvostudomány előtt az efféle állapot nem ismeretlen – körülbelül 200 feljegyzett esetről tudunk –, de igen ritkának számít. Minden ötszázezredik terhességre jut egy fetus in fetu (magzat a magzatban), de az orvosok nem tudják, hogy mi válthatja ki.

Az Egészségügyi Világszervezet úgy tartja, hogy a csecsemőkben található magzatokkal ugyanúgy kell bánni, mintha a babában tumor vagy ciszta lenne. A Hong Kong-i kislányt kezelő orvosok is arra gyanakodtak, hogy tumorról lehet szó.  Már az anya terhessége alatt, az ultrahangos vizsgálatok során megállapították, hogy a magzat szokatlanul nehéz, de akkor még nem tudták, hogy ezt mi okozhatja. Később megállapították, hogy amit tumornak hittek, azok a kislány ikertestvéreinek a maradványai.

spines-twin-fetuses.png
Fotó: Hong Kong Medical Journal

A kislányt 3 hónapos korában műtötték meg; a sebészek ekkor fedezték fel a két magzat maradványait a mája és a veséje között. Az egyik magzat súlya 9,3 gramm, a másiké 14,2 gramm volt, vagyis nagyjából akkorák, mint a 8-10 hetes magzatok. Mindkét magzatnak volt köldökzsinórja is, amik egy méhlepény-szerű szövethalomhoz kapcsolódtak a kislány hasában.

Az orvosok nem tudják, miért szívódhatott fel a gyermek szervezetében a két ikertestvére a fejlődés korai szakaszában. Az természetesen szóba sem kerülhetett, hogy a csecsemő hordja ki a két ikertestvérét, noha a magzatok valószínűleg még növekedtek benne. Ha azonban hagyták volna a dolgokat a természetes medrükben folyni, a kislány akkor sem szülhette volna meg a saját ikertestvéreit, mert ehhez nem tudták volna biztosítani a szükséges feltételeket – például a méhlepény folyadékellátását, hogy csak egyet említsünk.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!