Rabszolgából lett Lady fedezte fel a Nílus egyik forrását

2016.01.04. 07:25 Módosítva: 2016.01.04. 07:25

Florence Barbara Maria von Sass, később Lady Florence Baker magyar nemesi családba született, később rabszolga lett, majd egy angol Lord vette feleségül. Közben végigjárta Afrikát és felfedezte a Nílus egyik forrását. Később kiderült, hogy mégsem ott ered a Nílus, de az expedíció értékéből ez semmit nem vont le.

A nő Erdélyben született 1841-ben vagy 1842-ben, és egészen kicsi volt, amikor a szabadságharc alatt családját és testvéreit feldühödött oláh parasztok megölték. Egy örmény családhoz került, akik a szabadságharc bukása után Törökországba menekültek. A ma Bulgáriában lévő Vidinben a lány eltűnt és rabszolgának adták el.

Egyes források szerint Vidin pasájához került, itt látta meg Samuel Baker angol felfedező, aki megvesztegette Florence őreit, hogy megszöktesse a lányt. Más források szerint egyszerűen megvásárolta.  Baker ezek után Afrikába vitte a lányt, ahol a Nílus forrását kereső expedíciót vezette. Akkoriban sok ilyen expedíció indult, két másik angol (akikkel Bakerék is találkoztak útjuk alatt) a Viktória-tóban vélték felfedezni a Nílus forrását.

Az út egy pontján, Gondokoróban Florence mentette meg a küldetést, ő simította el Baker és a helyiek közötti komolyra forduló vitát. Ezen az úton fedezték fel az Albert-tavat és a Murchison-vízesést. Az Albert-tó az afrikai Nagy-tavak egyike, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határán fekszik. Erről hitték azt, hogy ez lehet a Nílus másik forrása. Angliában nagy ünnepléssel fogadták Bakert, a királynő lovaggá is ütötte (hiába derült ki később, hogy nem pont onnan ered a Nílus, ez Baker érdemeiből nem von le).

Samuel Baker időközben feleségül vette Florence-t, egyes források szerint már akkor, amikor megvásárolta, mások szerint Angliába visszatérve. Megpróbálták titokban tartani, hogyan ismerkedtek meg, de a sztori túl jó volt ehhez, természetesen nagyon hamar mindenki tudott róla, még a királynő fülébe is eljutott.

Később megint visszamentek Afrikába, a walesi herceg kérésére. Ezen az úton még a Gondokoróban jellemző rabszolgaságot is megpróbálták eltörölni, de ez csak részben sikerült. Ezen az úton nevezték el Lady Bakert a bennszülöttek Hajnalcsillagnak szőke haja miatt.

Florence Baker végül Angliában, Devonshire-ben halt meg 1916-ban. Utazásaiknak történetét a nő naplójából ismeri a világ, amely majdnem egy évszázaddal később került elő.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM