A halak úszóhólyagjával szűri a sört a Guinness

2016.01.11. 07:51

A Guinness ragaszkodik a hagyományokhoz, ha a sörreceptről van szó. A mai napig használnak egy egészen meglepő és különleges hozzávalót ahhoz, hogy a sör olyan legyen, amilyennek az alapító Arthur Guinness megálmodta 1759-ben. Ez a hozzávaló a halak úszóhólyagja.

Ezt az úszóhólyagból kivont zselészerű anyagot a hordókba teszik, hogy leülepítsék a maradék szilárd anyagot, élesztőt és egyéb szennyeződéseket. Ez az anyag megköti a sörben úszó nem kívánatos részecskéket és a hordó alján gyűjti össze ezeket. A Guinness a dublini főzdéjében kezdte használni az úszóhólyagot.

A sör ízére semmilyen hatással nincs, sokan valószínűleg nem is tudják, hogy az ír sörgyárban ezt használják, mivel az üvegen sem kötelező feltüntetni. Legalábbis egyelőre. Egy magát vegánnak valló férfinak aláírásgyűjtésével ugyanis sikerült kikényszerítenie a gyártóból, hogy megváltoztassák az évszázados receptet.

A Guinness nemrég megígérte, hogy kitalálnak valami más, vegánbarát módszert. Bár még mindig az úszóhólyagot tartják a legjobb módszernek a szennyeződések eltávolítására, kitalálnak egy modernebb módszert erre.