A fáraó átkának legendája

2016.01.13. 09:15

Halál vár azokra, akik megzavarják a fáraó álmát - áll Tutanhamon sírjának bejáratán, de a sírt felfedező régészek nem törődtek ezzel. Vesztükre, mert rájuk szállt a fáraó átka és rövid időn belül meghaltak.

Közismert legenda ez, kár hogy semmi nem igaz belőle. Kezdjük rögtön a felirattal. Amikor Howard Carter régész és Lord Carnarvon 1922 novemberében felfedezte Tutanhamon fáraó sírját, a helyi újságírók között elterjedt, hogy egy felirat volt a kamrának az ajtaján. A valóságban azonban semmilyen feliratot nem találtak ott.

A sír megtalálása

A huszadik század elején nagy divat volt régészkedni az angol arisztokrácia körében. 1907-ben George Herbert, Carnarvon 5. earlje megbízta Howard Cartert, hogy felügyelje a Királyok Völgyében zajló ásatásokat. November 4-én az emberei egy lépcsőfokot fedeztek fel, a következő nap végére már kiásták az egész lépcsőt. Carter írt Lord Carnarvonnak, hogy azonnal utazzon Egyiptomba.

November 26-án a két férfi kinyitotta a lépcső végén lévő kamra ajtaját és egy gyertyát tartva benézett a helyiségbe.

Először nem láttam semmit, a meleg levegő kiáramlása a kamrából gyengítette a gyertyafényt. Amikor a szemeim hozzászoktak a félhomályhoz, lassan előkerültek a szoba részletei, furcsa állatok, szobrok és arany - mindenhol arany.

- emlékezett vissza Howard Carter a sorsfordító pillanatra.

Tutanhamon sírját fedezték fel szinte érintetlen állapotban. Azért írjuk azt, hogy szinte, mert a sírt kétszer is megpróbálták kirabolni még az ókorban, de ennek ellenére szinte minden megmaradt az eredeti állapotában, még a fáraó szarkofágját és múmiáját is megtalálták.

A fáraó bosszúja

Tutanhamon átka a korabeli újságírók szerint már következő év februárjában lecsapott, Lord Carnarvont megcsípte egy szúnyog, a csípést meghorzsolta borotválkozás közben, a seb pedig elfertőződött. A lord vérmérgezésben halt meg.

Arthur Conan Doyle, a Sherlock Holmes történetek írója mondta először, hogy a fáraó átka miatt halt meg az angol Lord. Doyle-tól nem annyira meglepő egy ilyen kijelentés, az író hitt a természetfeletti erőkben.

Mivel a következő években többen is meghaltak a lehető legkülönbözőbb okok miatt, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek a sírral, a legenda szárnyra kapott. A hívőket nem érdekelte, hogy valaki autóbalesetben, arzénmérgezésben, röntgensugárzás okozta szövődményekben, maláriában vagy éppen tüdőgyulladás miatt halt meg, minden egyes haláleset erősítette a fáraó legendáját.

Érdekes módon, a sír valódi felfedezőjének, Howard Carternek semmi baja nem lett, ő vidáman élte le életét és csak 1939-ben, 17 évvel a sír felnyitása után, 65 éves korában halt meg. De ez már senkit nem érdekelt, a fáraó átkának legendája önálló életre kelt, aki el akarta hinni, az el is hitte.

Még az sem zavart senkit, hogy a legendának az alapja éppen Carterhez köthető, aki meg akarta védeni a sírt és egy ősi trükkhöz folyamodott: maga kezdte el terjeszteni, hogy átok védi a sírt, de ezzel csak azt akarta elérni, hogy senki ne próbálja kirabolni azt.