A fülöp-szigetekiek egyszer átugrottak egy napot, és évtizedekig senki nem vette észre

2016.01.16. 14:04

Az egyik legcsodálatosabb dolog a modern civilizációban, hogy a világ legtöbb részén ugyanazt a rendszert használják a napok, órák, évek számolására. Vannak persze kivételek, de ezek inkább kiegészítőként használják saját naptárukat.

Az egész világra kiterjedő Gergely-naptár egységes használata viszonylag új dolog, néhány száz évvel ezelőtt még legalább nyolcvan különböző naptár volt használatban világszerte. Akkoriban az emberek főleg a holdciklusokra hagyatkoztak, hogy jegyezzék az idő múlását. Mint a legtöbb rendszer, a Gergely naptár sem tökéletes, de szökőévestül és állandóan változó Húsvéttal együtt ezt használja a világ.

image
Nem gyakran fordul elő, hogy országok csak úgy átugranának egy napot.

A Fülöp-szigetek azonban pont ezt tette 1844-ben. Az akkori kormányzó, Narciso Claveria úgy rendelkezett, hogy 1844. december 30. után 1845. január 1. következik. December 31-ét egyszerűen kihagyják.

A Fülöp-szigetek fontos gazdasági partnere volt Acapulco Mexikóban, így a dátumválasztó vonal keleti oldalára helyezték magukat, annak ellenére, hogy földrajzilag a Csendes-óceán nyugati felén vannak. Ázsia többi országában körülöttük azonban egy nappal korábban jártak. Ráadásul míg Manilában még vasárnap volt, az 1700 kilométerre délre lévő Bataviában (ma Jakarta) már hétfő.

1844-re a kereskedelmi környezet is változott, a kereskedelem főleg a tőlük nyugati országokkal folyt, így tényleg ésszerű volt áttérni az ázsiai időzónára. Ehhez azonban egy napot át kellett ugrani. Ez néhány évtizeddel a hivatalos nemzetközi dátumválasztó vonal 1884-es bevezetése előtt történt, így a kartográfusok még évtizedekig nem vették észre, hogy az ország időzónát váltott.

Azóta több ország is átlépte az időválasztó vonalat. 1993-ban a Marshall-szigetek egy atollja lépett az ázsiai zónába, ők egy augusztusi szombatot áldoztak fel ennek érdekében. Legutóbb Szamoa, Amerikai Szamoa és a Tokelau-szigetek váltottak, mert ezzel szerették volna elősegíteni a szorosabb kereskedelmi kapcsolatot Ausztráliával és Új-Zélanddal. Az időeltolódás miatt csak heti négy közös munkanap volt, ezen akartak változtatni. Addig az amerikai időt használták szintén kereskedelmi okok miatt. A szigeteken 2011. december 29-ét 31-e követte.