A fotós, aki az életével védte meg a képeit a pusztulástól

2016.02.21. 08:23

Robert Landsburg utolsó munkája az életébe került, de egyben halhatatlanná tette a nevét. Az amerikai fényképész az Egyesült Államok északnyugati csücskében, a Cascade-hegységben található Mount Saint Helens kitörését dokumentálta, bőven túlhaladva azon a pillanaton, amikor még túlélhette volna a kalandot. 

A vulkán 1980. március 27-én kezdett el háborogni, és az akkor 48 éves volt fotós úgy döntött, hogy ameddig lehet, fotózza a folyamatot. Áprilisban és májusban több tucatszor látogatta meg a hegyet, hogy több fázist is körbefényképezzen különböző pontokról. Május 18. reggelén épp a csúcs közelében dolgozott, hogy az utolsó képeit is elkészítse, amikor megtörtént a kitörés.

Landsburg már a robbanás előtt beállította a kamerát. Valószínűleg rögtön felfogta, hogy mi vár rá, mert miután készített néhány képet, gyorsan feltekerte a filmet gépben, azt lecsavarozta az állványról, bedobta a hátizsákjába, és ahelyett, hogy esélytelen futásba kezdett volna, ráfeküdt a táskára, hogy a testével védje a képeket. Néhány perc múlva maga alá temette a hamufelhő.

Kövessen minket a Facebookon is!

Tizenhét nappal később találtak rá. A táskában a fényképezőgép mellett a pénztárcáját is megtalálták, ez alapján sikerült azonosítani. A tekercs ugyan megsérült, de túlélte azt, amit Landsburgnak esélye se volt. A képek nemcsak a születésük drámai története miatt vagy történelmi érdekességként jelentősek, a geológusok számára is értékes dokumentumnak bizonyultak a kitörés tanulmányozásához.

Landsburg már nem tudhatta, de nem egy véletlenszerű kitörésbe botlott, a Mount Saint Helens 1980-as felrobbanása az Egyesült Államok történetének máig legpusztítóbb vulkánkitörése volt. 57 ember halt meg miatta, 250 otthon, 47 híd, illetve több száz kilométernyi autó- és vasút semmisült meg a 2,9 köbkilométernyi törmeléklavina és az azt kiváltó 5,1-es erősségű földrengés miatt. Az addig a 2950 méterével Washington állam ötödik legmagasabbjának számító hegy 2549 méterre zsugorodott a robbanástól, a csúcs helyét egy patkó alakú kráter vette át.

Ide kattintva megnézhetik a Landsburg kamerájában talált képeket.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM