Az elnök, aki kirúgta az ország összes rendőrét

2016.02.23. 11:34

Nem túl eredeti ígéret egy frissen hivatalba lépő államfőtől, hogy megtisztítja a korrupciótól a rendőrséget, még az sem, ha ezt radikális módon úgy fogalmazza meg, hogy minden egyes korrupt zsarut kirúg a szervezettől. Az már igen, ha ezt szó szerint be is tartja, és az sem rettenti el ettől, hogy útközben kiderül, hogy az ország összes rendőre érintett a dologban. Akkor rúgjuk ki az összeset, legfeljebb rendőrség nélkül marad az ország egy időre – gondolta Mikhail Szakasvili, Grúzia elnöke, amikor 2004-ben hatalomra került, és pontosan így is tett.

Szó se róla, a rendőrség tényleg katasztrofális állapotban volt az akkor a Szovjetuniótól a függetlenségét alig másfél évtizede elnyert országban. A rendőrök éhbérért dolgoztak, rendőrautóként a saját autóikat kellett használniuk, amiket saját zsebből kellett megtankolniuk. Gyakorlatilag nem volt más lehetőség előttük, mint a nagyüzemi korrupció, kisebb-nagyobb kenőpénzek elfogadása. Az új elnök először hagyományos reformmal próbálkozott, fizetésemelés, szigorú szabályok bevezetése, és hasonlók – de a rendőrség mindennapi életébe olyan mélyen ivódott bele a korrupció, hogy sehogyan nem akartak leszokni róla. Amikor Szakasvili bejelentette, hogy zéró tolerancia van, és minden csúszópénzt elfogadó rendőrt azonnal kirúgnak (bizonyos összes felett pedig egyből megy is a börtönbe az illető), senki nem vette komolyan a dolgot.

A következő héten 15 ezer embert rúgtak ki a rendőrségtől. A következő hónapban még 15 ezret, ezzel az ország gyakorlatilag rendőrség nélkül maradt (mármint közlekedési rendőr nélkül, a bűnügyi nyomozóknál nem volt ilyen szórás).

Három hónapba telt az új rendőrség összetoborzása és gyorstalpaló kiképzése – ráadásul ez éppen ünnepekre esett, amikor tipikusan nagy a közlekedési káosz, sok az ittas sofőr. Mindenki azt hitte, hogy a grúz utak rendőrség nélkül úgy fognak kinézni, mint valami közép-ázsiai Mad Max-folytatás, de csodák csodájára, nem ez történt, a közbiztonság még nőtt is.

Az új rendőrségi állomány tízszeres (!) fizetésemelést kapott, új autókat, amerikai stílusú egyenruhát és jelvényt, és persze azt a, most már komolyan vett ígéretet, hogy a korrupcióval szemben nincs kegyelem. Érdekes módon a számok azt mutatják, hogy azóta romlottak a bűnözési statisztikák Grúziában. Szakasvili szerint ez csak azt jelenti, hogy az új rendőrség egyáltalán elkezdte regisztrálni a bűneseteket, míg a régi el volt foglalva azzal, hogy egyfajta legális maffiaként biztosítsa a rendet, és szedjen védelmi pénzt a lakosságtól.