A világ legkisebb felhőkarcolójának legendája

2016.03.03. 09:08

Emlékeznek még a 40 centis kilátóra, amit 40 milliós EU-támogatásból építettek meg kreatív honfitársaink? Na az semmi ahhoz a texasi épülethez képest, amibe mai értéken számolva több mint 770 millió forintnyi dollárt toltak bele a befektetők, abban a hitben, hogy egy 150 méteres felhőkarcoló lesz, de végül csak 12 méteres lett. És még a bíróság is kiröhögte őket, hiszen a tervrajzokat aláírták, csak éppen elnéztek rajta egy vesszőt.

Newby-McMahon Building a texasi Wichita Fallsban áll, a hetedik utca és a La Salle sarkán. Három emeletes, neoklasszicista stílusú vörös téglás épület, nagyjából úgy néz ki, mint a század elején épült New York-i magasházak, csak éppen alig 12 méter magas, és egy-egy emelete nem nagyobb tíz négyzetméternél. Aminek a negyedét elviszi a lépcső. Tessék, megmutatjuk Google Mapsen is, nem túl turistacsalogató látvány:

A világ legkisebb felhőkarcolójának ötlete egy J.D. McMahon nevű szélhámos fejéből pattant ki, a másik névadó Augustus Newby, egy helyi vasúttársaság igazgatója volt, aminek a székházához csatlakozott volna a nagy csinnadrattával beígért felhőkarcoló. 1919-et írtunk, és Wichita Falls városa akkoriban éppen hatalmas fejlődésen ment keresztül a texasi olajláznak köszönhetően: az 1900-as népszámláláskor még 2480-as lélekszámú város akkor már 40 ezer felett járt. A rohamos iparosodás és bővülés gyönyörű jelképe lett volna a 480 láb (kb. 150 méter) magas felhőkarcoló, ami nem is hangzott annyira scifinek, elvégre New Yorkban akkor már állt a 241 méteres Woolworth Building. 

McMahonnek 200 ezer dollárt sikerült összekalapoznia befektetőktől az építkezésre, ez mai pénzben 2,7 millió dollárt, forintban 778 milliót jelent. Az épület rekordsebességgel készült el, csakhogy összesen négy szintes lett. A külső dimenziói: 12 méter magas, 5,5*3 méteres alapterületű, a belső, hasznos terület még kisebb, szintenként mindössze 3,7*2,7 méter. Ez összesen a négy emeleten 40 négyzetmétert jelent, ami felhőkarcolónak azért nem túl sok. Amikor a felháborodott befektetők felelősségre vonták McMahont, ő az orruk alá dugta a tervrajzokat és szerződéseket az aláírásukkal, és máris kiderült, hol volt az orbitális átverés: a papírokon mindenhol 480", vagyis 480 hüvelyk (egyenlő 12 méter) szerepelt 480', vagyis 480 láb helyett. Az ügyből természetesen per lett, de a bíróság széttárta a karjait, aláírtátok a 480 hüvelyket, elfogadtátok a specifikációkat, jobban oda kellett volna figyelni, hogy egy aposztróf van a szám után, vagy kettő. Egyetlen ponton sikerült fogást találni McMahonon: a beígért lift költségét fizette vissza, mert az valóban nem került az épületbe. Mondjuk nem is nagyon fért volna el benne.

A világ legkisebb felhőkarcolója a nagy gazdasági világválság után lakatlanná, majd egy tűzeset nyomán évekre lakhatatlanná is vált. 1986-ban műemlékké nyilvánították, majd miután egy tornádó is megrongálta, 2000-ben a város eladta, mindössze 3748 dollárért. 2006-ban egy régiségkereskedés nyílt a földszinten, ami azóta is üzemel.

Az ipari alpinizmus veszélyes világa

(Részlet a Spektrum műsorából.)

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM