Vajon ki terjesztette el, hogy az AIDS egy elszabadult amerikai biológiai fegyver?

2016.03.04. 09:39

Az Egyesült Államok katonai laborjaiban fejlesztették ki az AIDS-et és később elszabadult? Nos, ez az összeesküvés-elmélet a KGB agyszüleménye, amelyet az Egyesült Államok lejáratására találtak ki a hidegháború alatt.

A történet 1983-ban kezdődik, amikor a szovjetbarát indiai újság, a Patriot kap egy névtelen levelet. A névtelen levélben egy magát komoly és ismert amerikai tudósnak és antropológusnak beállító ismeretlen azt állítja, hogy az AIDS-et Fort Detrickben állították elő genetikusok. A vírus a Pentagon ötlete volt, hogy halálos biológiai fegyvert alkossanak. A terv részeként kutatókat küldtek a világ minden tájára, hogy begyűjtsék a leghalálosabb vírusokat és ezeknek az eseményeknek az eredménye a HIV.

A cikk után két évig nem történt semmi, majd 1985 októberében az eredeti cikket megjelentette a Literaturnaja Gazeta. Valamivel azonban hitelt is kellett adni a történetnek, így egy visszavonult német tudós adta hozzá a nevét. Jakob Segal azt írta, hogy teljesen általános genetikai módszerről van szó, amellyel két különböző vírust egyesítenek. Kinek áll érdekében ilyet tenni, teszi fel a kérdés, majd szinte azonnal meg is válaszolja azt, hogy természetesen a Pentagonnak. És most jön a mindent elsöprő érv a cikkben, hogy tényleg az amerikaiak tehetnek az egészről: miután egy laborban előállították a vírust, egy évvel később New Yorkból jelenetették az első esetet.

A történetet elterjesztették az egész világon, csak a Szovjetunióban 40-szer jelent meg különbző újságokban, tévékben, rádiókban. Több mint harminc nyelven jelent meg a cikk, főleg a baloldali lapok jelentették meg. A történet terjesztése a jól ismert módon történt. A szovjet média egy külföldi lap értesülését vette át, többször történt már ilyen. Az senkit nem érdekel, hogy az eredeti lapnak erős kötődései voltak a kommunista országhoz.

Elég ironikus, hogy akkoriban a Szovjetunió tudósai pont amerikai kollégáiktól kértek segítséget, hogy megállítsák az éppen akkor megjelenő AIDS-es megbetegedések terjedését. De az Egyesült Államok elutasította a kérést, míg tartott ellenük a lejárató kampány. Az amerikai nagykövetség számtalan levelet írt az orosz lapoknak és tévéknek, amelyek többsége le is hozta a helyreigazítást. Később még a Gorbacsov-adminisztráció is indított egy ellenkampányt, hogy cáfolják a korábbi híreszteléseket.

De hiába, a propaganda ez egyszer nagyon jól működött. 1992-ben egy felmérés szerint az amerikaiak 15 százaléka hitt abban, hogy az AIDS-es megbetegedést okozó vírust laboratórumokban fejlesztették ki. 2005-ben ezt gondolta az afrikai amerikaiak 50 százaléka.

1992-ben az orosz miniszterelnök, Jevgeni Primakov elismerte, hogy az egész történet mögött a KGB állt, ők írták az első cikket, ahonnan az egész összeesküvéselmélet indult. A KGB-nek pedig a Stasi volt a segítségére a terjesztésben.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM