Hogy mondják azt, hogy @?

2016.03.08. 06:51

Mindennap használjuk a @ szimbólumot a napokban meghalt Ray Tomlinsonnak köszönhetően. Most annak járunk utána, hogyan nevezik a kukacot a különböző nyelvekben, és hogyan vezethető vissza a karakter több száz évvel korábbra.

A Wikipédia szócikke több mint ötven nyelven sorolja fel, hogyan hivatkozunk a @-ra. Érdekes végignézni a listát, csodálatos tárháza a különböző állatoknak vagy azok testrészeinek. Vicces, melyik nyelvben mire asszociálnak a karakter alakjából.

Magyarul ugye kukacnak nevezzük, a felsorolt nyelvek közül ezzel egyediek vagyunk. Nagyon sok nyelvben hívják majomnak, így nevezik például hollandul, bolgárul, horvátul, kirgizül, lengyelül, szlovénül. A svájci németek még ebben is precízebbek, mint a többiek, ők majomfaroknak hívják, nehogy összekeverjük az állat fejével.

Az örmények házi kedvencként hivatkoznak rá, amelyik összegömbölyödve fekszik a földön. Az azeriek és az oroszok kutyának hívják, valószínűleg ugyanezért. A magyar elnevezéshez a legközelebb a fehérorosz van, ők kígyónak nevezik. A bosnyákok őrült A-ként hivatkoznak rá, a görögök kiskacsaként emlegetik, az olaszokat és a walesieket pedig a csigára emlékezteti a jel. A svédek szerint a @ olyan, mint egy elefántormány.

De honnan ered a @?

Ray Tomlinson 1971-ben döntött úgy, hogy a @ karaktert használja az emailekhez. Jó döntés volt, mert előtte a jelet nem nagyon használták másra a számítástechnikában, leginkább az angol nyelvben használták a termékek árának jelölésekor. Például amikor azt akarták leírni, hogy 20 cipó kenyeret vettek, darabját 10 centes áron, azt így írták le: 20 cipó @ 10 ¢.

A jelet viszont még régebb óta használják, első ismert említése a fenti értelemben 1536-ban történt. Egy firenzei kereskedő, Francesco Lapi leveleiben tűnik fel, a borok árát jelölte ezzel. Innen már csak egy ugrás a @ spanyol és portugál nevének jelentése. Ezeken a nyelveken arroba a @ neve, ami súlymértékegység. Maga a szó az amphora ógörög szóból származik, amiben a bort szállították. De ez már messzire visz az emailektől.

Június a Balatonon

Díjnyertes családbarát hotel, 06.17.-ig 25 900 Ft/ fő/2 éjtől

Hajóút akció!

Hajóutak hihetetlen árakon! Foglaljon most!