A laktózmentes tejből nem is veszik ki a laktózt

2016.03.11. 12:35

Sok felnőttnek keseríti meg az életét a laktózérzékenység; ők nem fogyaszthatnak bármilyen tejterméket, csak laktózmenteset. Ezekben a termékekben olyan vegyi anyagok vannak, amik segítenek a szervezetnek a laktóz lebontásában, így a fogyasztásuk nem okoz emésztési nehézségeket.

A laktózérzékenység nem tejallergia, és nem is a laktóz által kiváltott reakció. Az ettől szenvedőknek egyszerűen hiányzik a szervezetéből az az emésztő enzim, ami a tejcukor és a laktóz lebontását végezné. (Hasonló okokból rúgnak be könnyebben a japánok kevesebb italtól is: az ő emésztőrendszerükből az alkoholt gyorsan lebontó enzim hiányzik.) Emiatt a laktóz emésztetlenül kerül az alsó gyomor-bél traktusba, ahol egy csomó, az emésztést végző baktérium tanyázik. Ha ezek a baktériumok kezdik feldolgozni a laktózt, mellékhatásként gáz termelődik, ami gyomorgörcsöket és puffadást okozhat.

A tejből igen bonyolult lenne kivonni a laktózt, ezért a gyártók nem is próbálkoznak vele. De nincs is rá szükség. A gyártók egyszerűen vegyi reakcióba léptetik a laktózt egy másik enzimmel, megváltoztatva az összetételét, hogy a gyomor könnyebben megemészthesse azt. A tejhez adott laktáz enzimek elvégzik azt a munkát, amit a gyomor nem tud: a laktáz glükózzá és galaktózzá bontja le a laktózt. A lebontott cukrok a bélrendszerből közvetlenül a véráramba kerülhetnek, így nem lépnek föl a laktóz-intolerancia tünetei sem.

Egy átlagos fogyasztó csak annyit érezhet, hogy a laktózmentes tej egy picit édesebb, mint a sima. Ennek az az oka, hogy a laktóz nem vált ki olyan intenzív reakciót a nyelv édességérzékelő receptoraiból, mint a glükóz és a galaktóz; erről a molekulák közötti különbségek tehetnek.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM