Kinek az idióta ötlete volt a Ctrl + Alt + Del?

2016.03.17. 08:53

„A pc-hívők Szentháromsága” – jegyezte meg találóan egy kilencvenes évekbeli játékmagazin főszerkesztője a Ctrl + Alt + Del billentyűkombinációról. A számítógépet újraindító, illetve a kezdőképernyő behívására alkalmas kombinációt a Windows 95 elterjedése után ismerte meg a világ nagyobbik része (és átkozta ki napjában tizenötször, amikor az arcába kapta a kék halált). Tegyük hozzá: a billentyűkombináció korábban is létezett, de a Windows tette széles körben hírhedté.

De ki találta ki ezt? És miért? Ki gondolta, hogy ez jó ötlet lesz?

Valószínűleg senki – még maga Bill Gates is elismerte, hogy hülyeség volt pont ezt a gombkombinációt használni. Egy interjúban a Microsoft társalapítója elmagyarázta, hogy ezzel akarták megakadályozni, hogy más alkalmazások bejelentkező képernyőnek álcázzák magukat, és ellopják a felhasználó jelszavát.

Megcsinálhattuk volna egy gombbal is, de a srác, aki akkoriban az IBM billentyűzeteit tervezte, nem akarta megcsinálni nekünk azt az egy gombot.

– mondta Gates.

A főbűnös tehát David Bradley, az IBM designere, aki mérnökként már az első IBM számítógépeken is dolgozott. Ő találta ki a Ctrl + Alt + Delt, de eredetileg arra a célra, hogy a felhasználó újraindíthassa a számítógépét. A teljes felelősséget ugyanakkor nem vállalja:

Igaz, hogy én találtam ki, de Bill tette híressé.

Ne maradjon le semmiről!