Az ortodox zsidók dróttal tekerték körbe Manhattant

2016.05.25. 11:07

New York belvárosát egy-két emelet magasan húzódó, rejtélyes drót keríti körbe, nagyjából úgy néz ki, mint a horgászzsinór, és láthatóan semmilyen praktikus funkciója nincs, nem megy benne áram - ha valaki nem tudja, mit és hol keressen, sosem veszi észre. Hasonló drót fut körbe a világon még legalább 2-300 nagyvárosban, jellemzően az óváros vagy a városközpont körül. És ha azt is hozzátesszük, hogy Izraelben szinte minden városnak van ilyenje, máris adtunk egy tippet arra, hogy itt bizony a zsidók keze van a dologban.

A titokzatos drót neve eruv, és valóban az ortodox zsidók találták ki, és használják. A Wikipedia listája szerint több száz ilyen van a világon, a hozzánk legközelebbi a bécsi. Néha nem is városokat kerít körbe, hanem egy egyetemet, mint a híres Princetoné.

Az eruv célja, hogy az ortodox zsidók a modern életvitel mellett is tartani tudják a sábesz nyakatekert előírásait. Ezek a szabályok elég szigorúan szabályozzák, hogy mit nem szabad tenni szombaton, például tilos nyilvános területen cipekedni. És cipelésnek számít például az ember zsebében a kulcs vagy az olvasószemüveg, egy könyv (akár imakönyv!), vagy a babakocsi tolása. Az eruv a dróttal szimbolikusan összekapcsolja a körbetekert területet egyetlen nagy otthonná, ahol nem érvényesek ezek a szabályok, vagyis szombaton is ki tudnak menni az ortodox zsidók az utcára, ami egyébként nagyon körülményes lenne. Vannak persze dolgok, amik a drótos trükkel sem kerülnek le a tiltólistáról, ilyen a toll, vagy bármilyen írószerszám, vagy az esernyő.

A leghíresebb, fél Manhattant körbekerítő New York-i eruv - még saját Twitter-csatornája is van! - egyébként 1962-ben készült, és évi 100 ezer dollárba (28 millió forint) kerül a fenntartása. Az 5-6 méter magasban kihúzott, 29 kilométer hosszú drótot ugyanis folyton javítgatni kell, mert rendszeresen megrongálja az erős szél, a havazások, és főleg a hálaadás napi parádé léggömbjei.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM