Dadogókból is lehet sikeres színész vagy énekes

2016.07.03. 07:44

Nem is gondolná, hány ember lett sikeres előadó, annak ellenére, hogy beszédproblémáik voltak. Így vagy úgy, de úrrá tudtak lenni rajta.

Lássuk néhány példát. James Earl Jones Broadway-darabokban és tévéfilmekben is játszott, a leghíresebb szerepe mégis Darth Vader hangja volt. Úgy tűnt talán, hogy a sötét nagyúrnak problémája lenne a szavakkal? Ugye, hogy nem. Marilyn Monroe is dadogott, mégis lenyűgözte a közönségét, a mozivásznon éppúgy, mint énekesnőként. És még nem is szóltunk a többiekről, például VI. György királyról – az ő dadogásának állított emléket A király beszéde –, vagy Carly Simon Oscar- és Grammy-díjas énekesnőről.

Hogy lehetséges ez? Erre több magyarázat is van. Az agyi képalkotó berendezésekkel végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a beszéd és az éneklés más agyterületeket mozgat meg. Ez az oka, hogy az agyvérzésen átesett betegek még akkor is tudnak énekelni, ha a beszédkészségüket elvesztették. A zene az agy jobb agyféltekéjére hat, a beszédhez a balt használjuk.

Az is fontos szempont, hogy ismerjük-e a szavakat, amiket ki akarunk mondani. A dadogást éppúgy okozhatják lelki gátlások, mint traumatikus sokk. Akinek keresgélnie kell a szavakat, nehezebben kapcsol, és nehezebben is mondja ki a szavakat; ez okozhatja a dadogást. Ha például nem jut eszünkbe egy szó („itt van a nyelvem hegyén”– ismerős?), már az is elég lehet, hogy összeakadjon a nyelvünk.

De a zene más.  Ott nincs meg a nyomás, ami sürgetné a hirtelen választ. Sokat segít az is, ha jól ismert szavakat kell énekelni. Egy tanulmány bebizonyította, hogy a dadogós alanyok is tudnak hibátlanul énekelni, és akkor nyújtják a legjobb teljesítményt, ha egy már ismert dalt kell elénekelniük.

A dadogás megszüntetésének legjobb módja az, ha kizökkentjük az illetőt a megszokott beszédstílusából. Az, hogy a dadogós emberek is tudnak hibátlanul rappelni, azt bizonyítja, hogy nem feltétlenül énekhanggal kell palástolni a beszédhibákat. A színpadias hang, egy idegen akcentus felvétele, a suttogás, a ritmusra szövegelés, illetve az alacsonyabb vagy magasabb beszédhang is segíthet. A végeredmény eleinte természetellenesnek fog hatni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ezek a trükkök hosszú távon is hatnak.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM