Mitől csíkos a focipálya az Eb-n?

2016.07.04. 09:11

Vagy miért csíkos a legtöbb profi focipályán a fű? Befestik valami világosabb zöldre? Vagy letakarják hosszú szőnyegekkel a pályát, és alatta kevésbé égeti ki az erős nap? Rövidebbre nyírják a világosabb részeken kicsit a füvet? 

Nos, igazából egyik se, nem is lenne praktikus az egyik helyen szárazabb füvön focizni, egy kicsit arrébb meg csúszósabbon. Ahogy ugyanígy a sávonként más magasságú fű az őrületbe kergetne minden magasabb szinten játszó focistát. Elég meglepő lenne mondjuk kosárlabdánál is, ha kétméteres sávonként mondjuk gumis burkolat és parketta váltogatná egymást. A fű ugyanolyan hosszú mindenhol, az UEFA és a FIFA aktuális előírásai szerint legfeljebb 3 centi. 

A csíkozás mögött nincs különösebben fárasztó trükk. Egyszerűen lenyírják, csak a fűnyíró mögé még egy hengert vagy más, kicsit is préselő eszközt tesznek. Így pedig ha a csíkoknál ellenkező irányban ment végig a fűnyíró, akkor ellenkező irányba lesznek tartósabban lesimítva a fűszálak. Sokféle fűfajta van, de jellemzően az ilyesmire használt füvek levelének az egyik oldala kicsit világosabb.

Így ha ellentétes irányba lesznek lepréselve a fűszálak, akkor csíkos lesz a pálya. Értelemszerűen, ha ezt körkörösen, hullámmintában vagy ferdén csinálnák, akkor olyan minta lenne a pályán. Otthon is bárki meg tudja csinálni, a fűnyíró után kell erősíteni egy erősebb gumiszőnyeg-darabot, vagy bármilyen lógó hengert, amit megtölthet az ember homokkal vagy kövekkel, és az lesimítja majd a füvet. Csak vigyázni, kell, hogy azután ne húzzuk majd soha magunk felé a fűnyírót. Mondjuk azt egyébként sem érdemes csinálni, a lábujjaink érdekében.  

A csíkozás azért lett elterjedt a focipályákon, mert segíti a partjelzőket a leseknél, és sokszor nézőknek is könnyebb így megítélni a játékosok távolságát egymástól. De szokott lenni négyzetesre mintázott fű is, és ritkábban esetleg inkább csak hosszában csíkozott, de az már kevésbé praktikus. 

Egyes versenyeken, így például a Bajnokok Ligájában a hazai csapat kérésére a meccs előtt még lehet némileg vágni is a fű hosszából, ha belemegy a bíró is, vagyis pontosabban az uefás kirendeltek. De az Eb-n nem szórakozhatnak ilyesmivel a franciák se. Fordítva viszont a bíró vagy a meccsellenőr vágathat még a meccs előtt fűből, ha nem tetszik nekik.

Ugyanígy nem szabad eladni a fű mintáját se reklámnak, úgyhogy a kreatívabb gyepmesterek is hiába akarnának sörmárkát, Pogba szigorú tekintetét vagy akár csak egy bagettformát simítani a gyepre.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM