Thomas Jefferson átírta a teljes Bibliát

2016.07.22. 07:08

Thomas Jeffersonnak, az egyik legendás amerikai alapító atyának és egyben az USA harmadik elnökének nehezére esett összeegyeztetni a Biblia tanításait a modern tudományokkal. Annyira zavarták a logikátlan, bugyutának ható, csodákat leíró történetek, hogy teljesen átdolgozta a kereszténység szent könyvét.

Az eredmény egy 84 oldalas Biblia, amely csak a morális tanításokra koncentrált, és kihagyta az összes csodát, rejtélyt és jóslatot.

Thomas Jefferson az Egyesült Államok alapítóinak egyike volt, nevéhez köthető a függetlenségi nyilatkozat. Vallási témákban érdekes elveket vallott, azt gondolta, hogy Isten megteremtette a világot, majd elvesztette érdeklődését, és magára hagyta azt. Jefferson szerint a Bibliában túl sok olyan rész van, ami ellenkezik a modern tudományokkal.

atm-object-at-hand-Thomas-Jefferson-bible-2.jpg  600x0 q85 upsca
Fotó: Amerikai Nemzeti Történelmi Múzeum

Úgy tekintett a Bibliára, amely fontos életbölcsességek gyűjteménye, ám közben tele van teljesen lényegtelen csodákkal, angyalokkal és hasonlókkal.

Meg is találta a megoldást a problémájára, elkezdte kivágni a neki nem tetsző részeket. 1804-ben kiadott egy 46 oldalas változatot a Názáreti Jézus filozófiája címmel. Sajnos ebből egyetlen példány sem maradt fenn, de a korabeli kritikák szerint Jézus által adott erkölcsi példabeszédek gyűjteménye volt.

Néhány évvel halála előtt, 1820-ban visszatért a projekthez. Ezúttal 84 oldalasra vágta a Bibliát, ennek a Názáreti Jézus élete és erkölcse címet adta. Hasonló módszerrel dolgozott, mint korábban, csak a példabeszédek és az erkölcsi mondanivaló maradt meg a szövegben.

Jefferson szerint a Biblia mögötti eredeti történetek elvesztek, miközben egy átfogóbb filozófiai művet szerettek volna alkotni, ami tulajdonképpen megegyezett volna az ókori görögök tanításaival. Később egyszerűbb elmék lettek felelősek az összeállításáért. Ő pedig egyszerűen leválasztotta Jézus tanításait a később hozzáadott történetekről.

A Jefferson-bibliát – teljes nevén a Názáreti Jézus élete és erkölcse című művet – öt éve digitalizálták, mert az eredeti könyv már nagyon rossz állapotban volt. A Smithsonian’s National Museum of American History szakemberei végezték el az aprólékos munkát. Ha kíváncsi rá, itt elolvashatja az egészet.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM