Szúnyogoktól is meg lehet fulladni

2016.08.04. 06:26

Sok állattól rettegünk, de a szúnyogok – legalábbis itt Európában – nincsenek közöttük, pedig simán lehetnének: Bill Gates maláriaellenes kampánya szerint ezek a rovarok több ember haláláért felelősek csak maláriával, mint maguk az emberek. És ez még csak a kezdet.

A malárián túl évi több ezer esetről tudunk, amikor a szúnyogok által terjesztett chikungunya-láz, dengue-láz, agyvelőgyulladás, Rift-völgyi láz, sárgaláz okoz halált. És arról már ne is beszéljünk, hogy a zikaláz is szúnyogok révén terjed. Akad viszont egy sokkal ritkább, de létező jelenség, amivel még ölni tudnak a szúnyogok: többször megfigyelték már, hogy más állatok egyszerűen megfulladnak tőlük.

A furcsa halálok kulcsa, hogy a szúnyogok nemcsak rengeteg betegséget terjesztenek, de nagy tömegben szaporodnak is, egyetlen nőstény háromezer utódnak adhat életet. Ideális környezetben így akkora rajok alakulhatnak ki, hogy a kihelyezett rovarcsapdák akár egymillió szúnyogot is elkaphatnak egyetlen éjszaka alatt. 

Hogy legyen valami elképzelésünk arról, milyen durva lehet szembetalálni magunkat ennyi szúnyoggal, itt egy 2014-es fotó egy körülbelül tornádóvá fejlődött szúnyograjról:

Ráadásul a rajok és az egyedek is akkorára nőhetnek, hogy ha az áldozat egy ilyen rajba jut nem marad más választása, mint belélegezni a rovarokat, aztán jöhet a fulladásos halál. Hihetetlennek tűnik, pedig van néhány jól dokumentált eset: 1988-ban a floridai Naples-ben például három tehén fulladt meg szúnyogoktól, ugyanebben az államban, Fort Myersben pedig 50 szarvasmarha halt meg ugyanígy. Olyan esetet nem jegyeztek fel, hogy szúnyogok embert öltek volna meg így, de azért kerülje a nagy szúnyograjokat, már csak a csípések miatt is.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport