13-an ültek lakomát péntek 13-án, mégsem haltak meg

2016.09.16. 06:59

A neve alapján a Tizenhárom Klub akár egy új budapesti diszkó is lehetne, pedig italkedvezményeket se adtak, és a terem közepére hányás se volt különösebben jellemző rájuk. Viszont annál nagyobb elköteleződéssel oszlattak el népszerű babonákat. Gyakorlatilag a Szkeptikus Társaság 19. századi amerikai rokona volt a klub, kicsit több amerikai elnökkel és kicsit kevesebb Vágó Istvánnal.

A klubot 1882-ben alapította egy William Fowler nevű polgárháborús veterán, eredetileg kifejezetten annak a kísérleti alapú megcáfolására, hogy a 13 szerencsétlen szám, ezen belül is arra, hogy ha 13 ember ül egy asztalhoz, egyikük egy éven belül meghal. (Maga ez a babona a bibliai utolsó vacsorából vagy a skandináv mitológia egy lakomájából ered, mindkettőn 13-an voltak, nemsokkal az első után Jézus, a második után Baldr halt meg.)

Fowler kimaxolta a polgár- és babonapukkasztást: szervezett egy vacsorát 13 főnek, péntek 13-ára, este 7 óra 13 perctől, és ha már ilyen szépen összegyűltek, egy létra alatt elhaladva foglalták el a helyüket az asztalnál, ahol szigorúan úgy sózták meg az ételt, hogy a válluk fölött egy szemet se dobtak belőle hátra. A vacsorát egy “Morituri Te Salutamus”, vagyis “Mi, akik meghalunk, köszöntünk” feliratú zászló alatt költötték el. Egyikük se halt meg a következő egy évben. Aztán a rituálét éveken át ismételgették, mindig egy-egy újabb babona sárba tiprásával megbolondítva.

Thirteen.Club .report.01a9

A klub gyorsan népszerű lett, 1887-re már több mint négyszáz tagja volt, köztük egy sor ismert ember, sőt öt elnök is: Chester Arthur, Grover Cleveland, Benjamin Harrison, Theodore Roosevelt és William McKinley. Érdekes véletlen (?), hogy utóbbihoz 1901-ben egy fogadáson odalépett egy kislány, és megkérte, hogy adja neki a szerencsét hozó kabaláját, a kabátja hajtókáján mindig viselt vörös szegfűt. Az elnök ezt meg is tette, percekkel azelőtt, hogy merénylet áldozata lett, amelybe később bele is halt.

A Tizenhárom Klub célja a társadalom babonássága elleni harc volt, de mai szemmel úgy tűnik, ez mérsékelt sikerrel járt. Egy 1996-os felmérés szerint bő száz évvel később az amerikaiak negyede volt babonás. Egy frissebb, a különféle babonákat külön-külön vizsgáló, 2014-es felmérés szerint viszont csak a válaszadók 12 százaléka gondolta, hogy a 13 szerencsétlen szám, és 14 százalék, hogy a péntek 13. szerencsétlen nap, ami már nagyobb bizakodásra adhat okot. Gyorsan kopogjuk is le!

Babonáink eredete

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM