Norvégiában decemberben csak fele adót fizetnek, hogy legyen pénz ajándékra

2016.12.24. 06:43

Norvégiában brutálisan magasak az adók, és iszonyú magasak az árak – mégis a világ leggazdagabb országai között szokás számon tartani, ami páratlanul magas életszínvonalat biztosít a polgárainak. Hogy ezt hogy csinálják, azt sokan próbálják megérteni, és mi most nem is fogjuk elmagyarázni, csak az adóhatóságuk zseniális trükkjét mutatjuk be:

Norvégiában decemberben csak fele jövedelemadót kell fizetni. Júniusban meg semmit.

Aminek az az oka, hogy így az embereknek több pénzük marad karácsonykor ajándékot vásárolni, nyáron meg nyaralni, ettől boldogak lesznek, a boldog állampolgárok pedig boldog és gazdag országot csinálnak.

Túl szépen hangzik, igaz?

Ne maradjon le semmiről!

A trükk az, hogy ugyan júniusban és decemberben tényleg nulla, illetve fele jövedelemadót vonnak le a fizetésből, ez valójában nem ajándék. A rendszer úgy van kitalálva, hogy az év első hónapjaiban előre kifizettetik az emberekkel azt az adót, amit júniusban majd nagy kegyesen nem kér el az állam; és hasonlóan, a decemberi fele adót is beszedik előre ősszel. Vagyis ha az egész évet nézzük, mindenki rendesen befizeti az adóját, csak hol egy kicsit többet a kelleténél, hogy kevesebbet. Ezt felfoghatjuk úgy is, hogy minden norvég dolgozó fél éven keresztül kamatmentes hitelt nyújt az államkasszának, amit aztán az adóhivatal azzal törleszt, hogy egy havi adót elenged (vagy lefelez) mindenkinek. És az emberek még örülnek is ennek.

A dolog működése egyáltalán nem közismert még Norvégiában sem, ezért sokan direkt túlórákat és extra munkát vállalnak novemberben, “mert úgyis csak fél adót kell fizetni utána”.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM