Mi köze a világ leghosszabb földrajzi nevének a fitymaszűkülethez?

2017.03.22. 07:15

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu

– ez a világ leghosszabb földrajzi neve. Egy 305 méter magas hegyet jelöl Új-Zéland északi szigetén.

A maori név jelentése: „A hegycsúcs, ahol Tamatea, a nagy térdű ember, a hegyek megmászója, az utazgató tájelnyelő, orrfuvolázott a szerelmének.” A nagy térdű ember a maori hagyományban szereplő Tamatea-pōkai-whenua, vagyis Tamatea, a táj felfedezője, akit a hegy környékén élő, Ngāti Kahungunu nevű törzs ősének tartanak.

A röviden csak Taumata néven emlegetett hegycsúcs a maga 85 betűjével toronymagasan a földrajzi nevek Guinness-rekordere, de léteznek még ennél is hosszabb névváltozatai. A leghosszabb a 105 betűs Taumata-whakatangihanga-koauau-o-Tamatea-haumai-tawhiti-ure-haea-turi-pukaka-piki-maunga-horo-nuku-pokai-whenua-ki-tana-tahuTaumata-whakatangihanga-koauau-o-Tamatea-haumai-tawhiti-ure-haea-turi-pukaka-piki-maunga-horo-nuku-pokai-whenua-ki-tana-tahu.

Ez nagyjából azt jelenti, “Tamatea orrfuvolázásának hegye, akit messziről fújtak ide, metszett pénisze volt, a hegymászásban lehorzsolta a térdét, a földre esett, és körülkerítette a tájat a szeretteinek". A metszett pénisz itt egy körülmetéléshez hasonló gyakorlatra, a fityma hátsó bemetszésére utal, amelyet az új-zélandi maorik már nem alkalmaztak, de a hagyományaik szerint akkor hagytak fel vele, amikor a szigetre érkeztek.

A név a popkultúrát is megihlette, az alábbi klipben, a Quantum Jump nevű brit együttes The Lone Ranger című számában például ezzel kezdődik a dalszöveg:

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM