Titkos várost építettek mélyen Kansas City alá

2017.05.11. 07:27

Subtropolis az egyik legkülönlegesebb ipari park a világon. Az 1964-ben megnyitott létesítmény alagútjai és termei 45 méter mélyen, Kansas City városa alatt terülnek el. De ne valami sötét és büdös fertőt képzeljünk el, mint amilyeneket posztapokaliptikus scifikben láthatunk! A hófehér mészkőbe vájt termekbe a modern vállalatok telepítették be a gyártósoraikat és más berendezéseiket. 

A 270 millió éves mészkőből álló alagútfalak közt aszfaltozott utak keresztezik egymást, és a neoncsövek fényében pompázó a mélybeli komplexum látszólag nem sokban különbözik a felszíni létesítményektől.

The Hidden Metropolis Beneath Kansas City from Great Big Story on Vimeo.

Persze számos előnye van a felszíni épületekkel szemben. Alacsony a páratartalom, állandó a hőmérséklet, és feleannyi a bérleti díj, mint odafent. A tulajdonos Hunt Midwest eddig körülbelül 560 ezer négyzetmétert adott ki, és legalább még egyszer ennyi terület kialakítható – ez tízszer több a Kansas City legmagasabb épületében rendelkezésre álló területnél.

Az alacsony ár és az előnyös klíma sokféle szolgáltatócéget odavonzott. Körülbelül ötven cég több mint 1600 embert foglalkoztat a mélyben. Van ott postai raktár, régi dokumentumok archívuma, élelmiszer-csomagoló, filmraktár (például az Elfújta a szél és az Óz, a csodák csodája eredeti tekercseivel), és szerverek is működnek odalent.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM