Egy pszichológus megjósolta Hitler öngyilkosságát

2017.07.18. 09:11

A kormányfők és uralkodók pszichoanalízise ma már bevett gyakorlat a napilapokban is. Több újság publikált cikkeket Kim Dzsongun és Donald Trump személyiségjegyeiről és viselkedéséről. Noha ezek az elemzések csupán az elérhető bizonyítékokra támaszkodó spekulációk, és nem hivatalos pszichiátriai jelentések, mégis igen tanulságosak lehetnek.

Az 1940-es években a pszichológia még nem volt akkora divat, mint manapság. A CIA elődszervezete, az OSS (Office of Strategic Services) viszont már a második világháborúban is elkészíttette Adolf Hitler személyiségrajzát, a nyilvánosan elérhető információkra támaszkodva.

A teljes jelentés több mint ezer oldalt tett ki. A dokumentum fő szerzője a pszichoanalitikus Walter C. Langer volt, akinek a pszichológus Henry A. Murray segítette a munkáját. A jelentés 1944-re készült el, de csak 1972-ben jelent meg könyv formájában.

A The Mind of Adolf Hitler: The Secret Wartime Report (Adolf Hitler elméje: A titkos háborús jelentés) több pontos megállapítást is tett a Führerrel kapcsolatban:

  • Ahogy a háború ellene fordul, a Führer érzelmei sokkal intenzívebbek lesznek, és gyakoribbak lesznek a dühkitörései is. A nyilvános fellépései ritkábbak lesznek, mert képtelen szembenézni a kritikus közönséggel.
  • Elképzelhető, hogy a német arisztokrácia gyilkosságot fog megkísérelni ellene. mert a felsőbbrendű faj nagyszerűségébe vetett hite elködösíti a katonai ítélőképességét.
  • Hitler nem fogja megadni magát: nem lesz kapituláció, se béketárgyalás. A Führer által követett út csaknem biztosan az ideológiai halhatatlanság felé vezet, és bosszút akar majd állni az általa megvetett világon.
  • A pszichológiai profilja ismeretében az a legvalószínűbb, hogy Hitler öngyilkosságot fog elkövetni, ha elveszíti a világháborút. Nagyon valószínű, hogy retteg a haláltól, de mivel gyaníthatóan pszichopata, valószínűleg mérlegelni fogja a lehetőséget, majd végül végrehajtja a tettét.
Walter C. Langer
Walter C. Langer

Langer előrejelzései helyesnek bizonyultak. Hitler csakugyan egyre ritkábban lépett közönség elé. A merényletkísérletre is sor került; Klaus Schenk von Stauffenberg, a német tartalékos haderők vezérkari főnöke csakugyan puccskísérletet indított a Führer ellen, de az 1944-es kísérlet csak a sokadik elhibázott próbálkozás volt a sorban. Hitler valóban nem volt hajlandó a kapitulációra, és megbízta jobbkezét, Albert Speert, hogy pusztítson el minden utat, vasutat és ipari létesítményt, hogy a megszállók csak felperzselt földet találjanak. (Speer megtagadta az utasítást, mert nem akarta halálra ítélni a német népet.) És Langernek abban is igaza volt, hogy Hitler öngyilkosságot fog elkövetni.

A jelentést a CIA 1972-ig hét lakat alatt őrizte. Akkor feloldották a titkosítását, és könyv formájában is kiadták.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM