Koncentrációs táborban gyártott volna homokból aranyat a nácik alkimistája

2017.08.03. 06:44

A náci Németország csúcsvezetéséről közismert, hogy vonzódtak a misztikus és okkult dolgokhoz (ha nem is annyira, ahogy például az Indiana Jones-filmek mutatják). Hitler személyesen is fogékony volt az ilyesmire, de a legnagyobb rajongó az SS vezetője, Heinrich Himmler volt, ő szervezett például expedíciókat a Föld mindenféle egzotikus sarkaiba ősi ereklyék és a felsőbbrendű árja faj nyomai után kutatni.

Nem véletlen, hogy rendszerint őt találták meg a különféle ezoterikus szélhámosok is, hogy a maguk eszközeivel besegítsenek a Harmadik Birodalom világhódítási terveibe, vagy legalább egy kicsit megszedjék magukat. Az egyik leghíresebb ilyen Karl Malchus volt, az aranycsináló.

Malchus 1937-ben kereste meg Himmlert azzal, hogy megvalósította a középkori aklímisták álmát, és képes értéktelen anyagokból (konkrétan homokból) aranyat csinálni. Az arany létfontosságú volt a háborúra készülő, és a hadigazdaságot felpörgető Németország számára, hogy nyersanyagokat tudjon vásárolni. Malchus bemutatói pedig meggyőzték Himmlert, hogy megtalálta a náci birodalmat finanszírozó csodát. Ettől függetlenül azért óvatos volt vele; elég élénken élt még benne az a csúnya eset, amikor egy másik alkímista, Heinz Kurschildgen hitette el vele, hogy vízből tud benzint előállítani. Amikor német fizikusok leleplezték a csalót, az nem tett túl jót Himmler presztízsének a náci felső vezetésben, pláne hogy Goebbels még külön hirdette is, hogy az alkímista vele is megpróbálkozott, de természetesen egyből átlátott rajta.

Heinz Kurschildgen
Heinz Kurschildgen

Egyrészt ezért, másrészt meg azért, hogy a németek ellenségei elől jól el legyen rejtve, Himmler a dachaui koncentrációs táborban rendeztetett be laboratóriumot Malchusnak, hogy ott folytassa a kísérleteit. A jól őrzött hely előnye volt, hogy az alkimista nem csempészhetett be aranyat, hogy azt a hókuszpókusz eredményeként prezentálja az SS-vezérnek. Mármint ezt gondolta Himmler, de Malchus túljárt az eszén: a cigaretta-utánpótlásba rejtve kapott apró aranyrögöket, amikkel az egyre jobb eredményekkel kecsegtető kísérleteit demózta. Az aranycsináláshoz egyébként homokot, paraffint, illetve speciálisan az Isar folyó medréből származó köveket igényelt.

Malchus hónapokig folytatta a kísérleteit, de Himmler végül megelégelte, hogy az eredmények nem nagyon javulnak, csak az ígéretek lesznek egyre nagyszabásúbbak. Az alkímista végül fogoly státuszba került a táborban, később sima börtönbe szállították át, végül szabadon engedték azzal a feltétellel, hogy soha senkinek nem beszélhet arról, hogy a náciknak dolgozott. A történetét csak a 2010-es évek elejét tárták fel a korszak kutatói. És hogy ki segített a csali aranyrögökkel a kamu kísérleteknek sikert hazudni? Bár közvetlen bizonyítékuk nincs rá, a történészek szerint a brit titkosszolgálat keze lehetett az ügyben. Erre utal az is, hogy Malchus pár hónapot Angliában töltött közvetlenül azelőtt, hogy felajánlotta volna a szolgálatait a náciknak.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM