Az emberi gyomornak a csont sem akadály

2017.08.12. 09:34

Az emberi gyomor elég hatékony szerv, hiszen különösebb probléma nélkül képes megemészteni a zöldségeket, a különböző állatok húsát és tejéből készült termékeket, illetve az ember által készített mesterséges, természetes hozzávalókat sosem látott készítményekkel is megbirkózik. Csontot azonban nem nagyon fogyasztunk – csak csontvelőt és esetleg porcokat –, de mindig akad olyan tudós, akit szokatlan területekre hajt a kíváncsiság. Két amerikai kutató, hogy kiderítse, mi történik egy kisebb emlőssel az emberi gyomorban, rágás nélkül lenyelt egy 90 milliméteres cickányt

A University of New York két kutatóját – Brian Crandallt és Peter Stahlt – nagyon érdekelte, hogy meg tudja-e emészteni a gyomrunk a kisebb állatokat. Nem messze az egyetemtől találtak egy kellően kicsi, 90 milliméteres cickányt egy csapdában, így már csak egyiküknek – nem árulták el, melyiküknek – el kellett azt fogyasztania.

Kísérletüket 1994-ben jelentették meg az Archaeological Science magazinban. Ebben leírták, hogy a cickányt megnyúzták és kibelezték, enyhén, két percig főzték, majd több adagban – fej-, végtagok-, test- és farok (+24 mm) – az egyikük rágás nélkül lenyelte az állatot. Ezután három napig gyűjtötték a kutató székletét, azt meleg vízben elkeverték, átszűrték, majd nagyítóval keresték a cickánymaradványokat. A legérdekesebbnek tűnő darabokat még elektronmikroszkóppal is megvizsgálták.

A kísérlet végeredménye meglepő lett, ugyanis egy csomó csont eltűnt:

  • az egyik állkapocscsont, 
  • négy őrlőfog, 
  • több láb- és lábfej csont,
  • a legtöbb lábujjcsont, illetve
  • egy híján mind a 31 csigolyacsont is, 
  • ráadásul a koponyacsont is komoly károkat szenvedett.

A cickány tehát félig megemésztődött a gyomorban, annak ellenére, hogy a csontok szerkezetét rágással nem gyengítették előtte.

A kísérletnek természetesen gyakorlati haszna is volt. Az archeológusok sok mindenre a talált állati csontok alapján következtetnek a régen élt emberekkel kapcsolatban. Azt korábban is tudták, hogy az ősemberek egyben – ráadásul szőröstül-bőröstül – megettek kisebb állatokat, ezt a megkövült székletminták bizonyították. Viszont a cickányevés rávilágított arra, hogy nem biztos, hogy minden kijött, ami bement. 

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM