Létezik egy sziget, amiben van egy tó, amiben van egy sziget, amiben van egy tó, amiben van egy sziget

2017.08.27. 08:58

Christopher Nolan, az egymásba ágyazott történetszálakról ismert Inception (magyar mozikban: Eredet) rendezője jó kis természetfilmet forgathatna a Fülöp-szigeteken Islandception címmel. Az országban ugyanis létezik egy Vulcan Point nevű sziget, amely egy tóban található, az pedig egy nagyobb szigeten, ami viszont szintén egy tóban terül el, aminek pedig egy még nagyobb sziget az otthona. És mindezt még körülveszi az óceán. Lássuk mindezt kicsit konkrétabban.

Luzon szigete a Fülöp-szigetek északi részén található, ez az ország legnagyobb és legfontosabb szigete, itt fekszik a főváros, Manila is. Luzon déli részén található a Taal-tó, a szigetcsoport harmadik legnagyobb tava. A tó a Taal-kalderát tölti ki, amely valamikor a 100-500 ezer évvel ezelőtti időszakban keletkezett egy vulkánkitörés miatt. A Taal-tóban nyugszik a tóval azonos nevű Taal-vulkán, aminek van egy vízzel teli krátere. A krátertó két kilométer átmérőjű, és nagyon sötét a vize, mert magas koncentrációban van benne kén, bór, magnézium, alumínium és nátrium. Ennek ellenére állítólag lehet benne úszni, de nekünk most érdekesebb, hogy a krátertóban megbújik még egy apró kis sziget – alig negyven méter hosszú, és csak bokrok meg alacsonyabb fák nőnek rajta, de attól még sziget.

A Taal-vulkán egyébként az egyik legaktívabb tűzhányónak számít a Fülöp-szigeteken, és egyike az úgynevezett Decade-vulkánoknak, így különösen kiemelt figyelmet élvez. A 16 Decade-vulkán ugyanis gyakorlatilag a világ legveszélyesebb vulkánjainak listája, amit a Nemzetközi Vulkanológiai Társaság állított össze. Az elmúlt évszázadokban számos erőteljes kitörést feljegyeztek, a legutóbbi 1977-ben volt. A XVI. század óta több mint harminc kitörése volt, a legnagyobbak 1716-ban, 1749-ben és 1754-ben. Ez utóbbi több mint kétszáz napig tartott, utána több mint ötven évig szunnyadt a vulkán. A XIX. században 10-15 évente volt egy-egy kisebb erősségű kitörése, 1911-ben aztán jött egy kétezer halálos áldozattal járó vulkáni aktivitás. Korabeli beszámolók szerint a kitörés hangját ezer kilométeres körzetben hallották, a felhőt pedig még Manilában is látták.

Ezt követően újra egy viszonylag hosszabb szünet következett, 1965-ben ébredt fel megint a Taal. Heves robbanások és több kilométer magasra emelkedett hamufelhő kísérték a kitörést. Négy kilométeres körzetben minden elpusztult, és kétszáz halálos áldozata is volt a katasztrófának. Az utolsó, 1977-es kitörés már kisebb volt. A szigeten már évek óta mérnek szeizmikus mozgásokat, ami arra utal, hogy a Taal még mindig aktív. Könnyen lehet tehát, hogy a Luzon déli tavának vulkánjának krátertavában megbújó kis szigetecske földtörténeti mércével nézve már nem fog sokáig létezni.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM