Az ország, ahol olcsóbb lett a biciklijavítás

2017.10.13. 05:12

Az adóügyi szabályok változása nem pont olyasmi, amit általában figyelemmel szokott követni az ember más országok esetében, többnyire nem is szoktak annyira radikális dolgok történni e téren, hogy felkapná rá a fejét az átlag hírfogyasztó. Most Svédországgal mégis kivételt teszünk, mivel egyrészt nincs annyira messze tőlünk, akár érinthet minket is egy tartósabb svéd kiruccanás alatt a megváltozott adókörnyezet, másrészt a skandináv jóléti állam egy sor olyan változás mellett tette le a garast, akarom mondani, a koronát, amik előremutatóak lehetnek más országok számára is.

Lássuk, milyen változások léptek életbe ez év elején!

Úgy tűnik, hogy a messzi északon a sekélyes szórakozás megadóztatása a jövő. Drámaian drágább lett a moziba járás: 6-ról 25 százalékra emelkedett az amúgy sem olcsó mozijegyek áfája. A maximumra, azaz 25 százalékra nőtt az alkoholtartalmú italok adótartalma is, egy üveg égetett szesz akár két koronával is drágább lehet az előző évi árakhoz viszonyítva. Bevodkázva megnézni a legújabb Star Warst meglehetősen drága mulatság lesz idén decemberben.

Ezzel szemben a 2017-es adójogszabályok alapján 6 százalékra csökkent a könyvek (az e-könyvek is), az újságok és folyóiratok, a kulturális események, a sportesemények és a sportlétesítmények használatának áfája. Lelket, szellemet, testet pallérozni idéntől olcsóbban lehet.

A svédek visszafordultak a fogyasztói társadalom pazarló autópályáján, és jelenleg szembe haladnak a forgalommal.

Több mint felével, 25-ről 12 százalékra csökkent ugyanis a tartós fogyasztási javak javításának áfatartalma. Ez azt jelenti, hogy olcsóbb lett így a kerékpárjavítás, vagy például a cipészek, szabók, szűcsök, vargák munkája. Hotelben megszállni, étteremben enni is olcsóbb lett.

Ha háztartási gépeink szerelésre szorulnak, jobban megéri elvégeztetni a munkát, mint kidobni, újra cserélni a meghibásodott gépet: a hűtőszekrények, fagyasztók, mosógépek javítási költségének áfája részben visszaigényelhető.

Nulla, azaz 0 százalék áfa terheli idéntől a receptre kapható gyógyszerek árát, a non-profit célra nyomtatott könyvek és magazinok árát, valamint a közösségi és nemzetközi közlekedés árát.

Összehasonlításképp: Magyarországon 27 százalék az áfa, ez terheli például a tömegközlekedés jegyárait is, csökkentett 18 százalékos adótartalommal lehet számolni egyes élelmiszerek, szabadtéri rendezvények, szállások és éttermi szolgáltatások esetében, 5 százalékos forgalmi adó terheli a könyvek, folyóiratok, a gyógyszerek, a távfűtés árát.

Források:

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM