Mik voltak a holdraszállás során először elhangzó szavak?

21037483754 bbae0deee6 o
2018.02.21. 05:14

2019-ben ünnepli majd az emberiség a technológiai fejlődésének csúcsának, az Apollo-11 küldetésnek, a Holdraszállásnak ötvenedik évfordulóját. Annak, hogy Neil Armstrong az első emberként 1969. július 20-án a Holdra léphetett, hosszú története van, telis-tele rengeteg izgalmas, drámai, olykor tréfás részlettel.

Azt majd' mindenki kívülről fújja, hogy mik voltak Armstrong történelmi első szavai, mikor a holdkomp létrájáról a Holdporba toppant recés talpú csizmájával: "That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind" avagy “Kis lépés egy/az embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek”. Kis kitérő, de azon elég sokat vitatkoztak, hogy pontosan mit is mondott az első ember a Holdon, elhangzott-e a mondat értelmét módosító határozatlan névelő, az [a] a “man” előtt vagy sem – a legutóbbi konszenzus egyébként az, hogy Armstrong ohiói kiejtése miatt hallható nehezen, de azért ott van az [a] a “for”-hoz tapadva.

Na de nem is ez a lényeg, hanem hogy a híres, Holdon elsőként elhangzott mondatként számontartott szavak, nem igazán voltak az elsők. De akkor mik? Ugyancsak szállóigeszerűen ismertek még Neil Armstrong landolást követő szavai is: “Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed.” – “Houston, Nyugalom bázis jelentkezik. A Sas leszállt.” Ezek azután hangzottak el, hogy Buzz Aldrin, a holdkomp pilótája teljesen kikapcsolta a landoláshoz használt hajtóművet. De szigorúan véve ezek sem az első szavak voltak.

Szerencsére a NASA jegyzőkönyveiből másodpercre pontosan kiderül, hogy mikor mi hangzott el a történelmi holdküldetések során, és így van ez az Apollo-11 esetében is. Nézzük hát, mik voltak a jobbára ismeretlen történelmi első szavak, négy nappal, hat órával, negyvenöt perccel és negyven másodperccel azután, hogy a Kennedy Űrközpontból elstartolt az Apollo-11 rakétája:

CONTACT LIGHT.

"Kontaktfény" – mondta Buzz Aldrin (LMP, Lunar Module Pilot), midőn a műszerfalon kigyulladt egy lámpa, ami azt jelezte, hogy a landoló holdkomp lábaira szerelt érzékelők (Lunar Surface Sensing Probe) egyike, egész pontosan a pilóta bal kezére eső szenzorpálca, hozzáért a Hold felszínéhez. Az emberi történelemben ez volt az a pillanat, amikor elsőként ért ember által vezetett űreszköz Földön kívüli égitest felszínéhez.

A “Sas” holdkomp (Lunar Module “Eagle”) négyből három lábára szereltek ilyen hosszúkás szenzort. Amikor Armstrong letette a Sast, ezek léptek először fizikai kapcsolatba a Hold felszínére, hogy aztán pár pillanat múlva, a hajtómű lekapcsolása után a holdkomp kerek talpain megállapodjon a Nyugalom tengerén. Paul Fjeld festménye éppen a CONTACT LIGHT pillanatát örökítette meg:

A holdfelszín érintését jelző lámpa a műszerfal sematikus rajzán:

A szenzorpálcák elhelyezkedése a holdkomp lábain:

A holdkomp lábainak műszaki rajza:

A holdkomp lába a fölmeredő szenzorpálcával:

Buzz Aldrin a Hold felszínén, a fotó előterében jól látható a holdkomp egyik lábán a szenzorpálca:

Természetesen nem kell sutba dobni vagy leértékelni a holdporba lépő Armstrong felemelő szavait, de ha legközelebb mikor halljuk, azért jusson eszünkbe a landolás közben felvillanó lámpa és e két szó, CONTACT LIGHT, mert az első holdraszállás végtelenül bonyolult és embert próbáló folyamatának sok nagyon fontos mozzanata volt, és ez a kiemelkedő pillanat közülük való.

Nyitókép: Buzz Aldrin, második emberként a történelemben a Holdra lép (Neil Armstrong/NASA)

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM